DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 6. hétfő
Hírösszefoglaló

Perez Leclerc-t védi, Hamilton a vb-harcra készül – hétfői F1-es hírek

Még a Mexikóvárosi Nagydíjról szólt minden hétfőn: a Perez-baleset, a régi Ricciardo visszatérése és a Mercedes kilátásai voltak a középpontban, de egy lelátón történt verekedésről is hoztunk videót.

A Red Bull megvédte Perezt, Perez pedig Leclerc-t az első körben történt kiesés után. Christian Horner és dr. Helmut Marko szerint is érthető versenybaleset volt ez a mexikói részéről, semmi több. Sajnálatos, de ez van – ezt mondták a Red Bull fejesei.

„Az első körig szuper hétvégét teljesített, és biztos vagyok benne, hogy ott lett volna a dobogón. Checónak szerződése van 2024-re és az teljesülni is fog” – fogalmazott Helmut Marko, akitől inkább kritikus hangvételt szoktunk meg Perez vonatkozásában.

Perez üzent a rajongóknak: „Nem Charles hibája volt.” Sokan kipfujolták a ferrarist, de a hazai hős is elismerte, hogy nem tehetett az ütközésről a monacói. Perez álláspontjáról itt írtunk.



Elismerően beszélt Daniel Ricciardo mexikói teljesítményéről Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke: úgy fogalmazott, hogy az ausztrál most tényleg régi önmagát hozta az időmérőn elért negyedik, és a futamon megszerzett hetedik helyével – bővebben itt.

Horner mellett mi is elismertük Daniel Ricciardo, a hétvége nyertese teljesítményét. Perez betlije és Ricciardo extrája nem is állhat élesebb kontrasztban egymással: az egyik fél hátradőlhet, a másikon tovább fokozódik a nyomás – fejtette ki a Formula.hu főszerkesztője, Gobodics Tamás véleménycikkében.

Nagyon büszke a csapatára, amely szerinte senkit nem akar másolni, és mégis fejlődik: Lewis Hamilton hiszi, hogy 2024-ben újra jó lehet a Mercedes – a hétszeres bajnok arról beszélt, készen áll az újabb vb-harcra. Mivel már csak 20 pontra van Pereztől és a bajnokság második helyétől, arról is nyilatkozott: nem számít, hol végez a szezon végén.

„Az igazat megvallva az én életemen nem igazán fog változtatni, hogy második vagy harmadik leszek. Fontosabb, hogy a csapat második legyen a konstruktőrök közt, én is erre összpontosítok. Az egy bónusz, ha második leszek az egyéni értékelésben” – mondta Hamilton. Részletek.

„Nyomorult érzés volt az utolsó 15 kör.” George Russell a negyedik Carlos Sainzt is szorongatta a Mexikóvárosi Nagydíjon, a végén azonban örülhetett, hogy nem előzte meg Ricciardo – elmagyarázta, hogyan tették tönkre a fékek és közvetve a gumik versenyének hajráját.

Ez vezetett Kevin Magnussen mexikói balesetéhez: A Haas főnöke szerint a túlhevült féknek volt köszönhető, hogy meghibásodott a dán autóján a bal hátsó felfüggesztés.

Ütközéseket kellett elkerülnie az újraindításnál Lando Norrisnak. A McLaren-csapatfőnök a brit egyik legjobb versenyének tartja a mexikói felzárkózást – Alonso egyik nagy győzelméhez hasonlította.

„Valószínűleg óriási balesetet kellett elkerülnöm. A többiek keresztbe vágtak, talán nem is jutott eszükbe, hogy hárman is lehetnek egymás mellett. Két extrém nagy ütközést kerültem el, amik nagyon csúnyák lehettek volna” – hangzott Norris kritikája a riválisok felé. Részletek.

Verekedés a mexikói lelátón

A közösségi médiában kezdett el terjedni egy felvétel, amelyen az látható, hogy egy szurkoló rátámad és verekedni kezd két ferraris rajongóval a vasárnapi Formula-1-es Mexikóvárosi Nagydíj során. A vélhetően Sergio Perez rajt utáni kiesése miatt dühöngő rajongót az F1 szóvivője szerint „eltávolították és egy életre eltiltották” – közölték a Crash.net szakportállal. 

A MotoGP Thaiföldi Nagydíján kiéleződő vb-küzdelem kapcsán feltettük a kérdést: Mi döntheti el Bagnaia és Martin vb-harcát a MotoGP-ben? A tempóelőny a spanyolnál, a rutin és a pontelőny az olasznál: sorra vettük, milyen tényezők dönthetik el a váratlanul kiélezett versenyfutást. Bővebben a Formula Plusz rovatban.

Miközben korábbi futamgyőzelmeik révén Kyle Larson és Christopher Bell már biztos résztvevői voltak a bajnoki döntőnek, a legjobb nyolc többi tagja még izgulhatott a NASCAR Cup Series idei utolsó előtti futamát megelőzően. A Martinsville Speedwayen ugyanis további két hely volt még kiadó, jó néhányan viszont csak egy futamgyőzelemmel érhették volna el a továbbjutást. Byron szenvedve, Blaney győzelemmel jutott be a fináléba.

A Formula.hu hetente jelentkező F1-es hírműsorának legfrissebb adásában beszélgettünk többek között a sprintversenyek átalakítására vonatkozó tervekről, az Andretti- és a Massa-ügy legfrissebb fejleményeiről, az Audival kapcsolatos legújabb információkról, valamint arról is, hogy világbajnokot avatott a WRC, a Superbike pedig Magyarországra látogat 2024-ben. A Pitwall visszanézhető YouTube-csatornánkon:

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: