DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 5. vasárnap
F1

„Nem az számít, hogy én második vagy harmadik leszek” – Hamilton

Megfelezte hátrányát, már csupán 20 pontra Sergio Pereztől Lewis Hamilton. A vb-ezüstérem sorsa azonban nem rajta, hanem a mexikóin múlik.

Lewis Hamilton még csak a Szingapúri Nagydíj óta harmadik a Formula-1-es összetettben – addig Fernando Alonso tartotta ezt a pozíciót –, de egyre közelebb férkőzik Sergio Perezhez, annak ellenére, hogy katari kiesésével és austini kizárásával jelentős pontokat veszített.

Ha nem diszkvalifikálják Texasban, ahol a sprinten és futamon is második helyen ért célba, már Mexikóváros előtt 18 pontra megközelítette volna Perezt. A kizárás miatt 39 pont hátrányból kellett indulnia, de az újabb második helyezés (a leggyorsabb körrel) és Perez első körös kiesése megfelezte, 20 pontra csökkentette a deficitet. Három nagydíj van hátra, 86 pont szerezhető maximálisan, így bőven van esély a fordításra – bár Hamilton szerint ez elsősorban az ellenfélen fog múlni.

„Elsősorban Checo hétvégéin múlik. Övék a bajnokságot megnyerő autó, de bizonyos esetekben balszerencsés volt. Nyilván én is sok pontot veszítettem az utolsó két futamon, de ő is pontokat bukott ma. Szóval egyszer fent, egyszer lent. A mostani hétvége előtt, miután múlt héten pontokat veszítettem, én sem hittem volna, hogy lőtávolon belül leszek” – mondta a vasárnapi FIA-sajtótájékoztatón Hamilton a sajtó, beleértve a Formula.hu helyszíni tudósítója jelenlétében.



„A mai nap után bele fogjuk adni, ami tőlünk telik” – ígérte Hamilton, habár hozzátette, az egyéni vb-helyezés kevésbé fontos számára, mint a konstruktőri eredmény. „Az igazat megvallva az én életemen nem igazán fog változtatni, hogy második vagy harmadik leszek. Fontosabb, hogy a csapat második legyen a konstruktőrök közt, én is erre összpontosítok. Az egy bónusz, ha második leszek az egyéni értékelésben.”

A konstruktőrök között a Mercedes Barcelona óta folyamatosan második – ekkor előzték meg az Aston Martint –, de a csapat még mindig nem érezheti zsebében az eredményt: csak 22 pont az előny a Ferrari előtt, amely Austinban és Mexikóban néhány pontot faragott le.

Következik Brazília, a 2022-es Mercedes-győzelem helyszíne

A Sao Pauló-i Nagydíj jön hétvégén, amely különleges helyszín volt a Mercedes számára egy évvel ezelőtt, George Russell itt szerezte meg a gárda azóta is egyetlen győzelmét a 2022-es szabályváltozás óta. Hamilton arra hívta fel a figyelmet, a történelem mintha ismételné magát:

„Tavaly ugyanitt, ugyanekkor ugyanezt az eredményt értük el itt” – mondta Hamilton, aki 2022-ben is második lett Mexikóban (akárcsak Texasban). „Úgy rémlik, három tizeddel Max mögött voltunk az időmérőn, aztán második lettem, de ő elsétált a győzelemmel. Szóval tényleg tükrözzük azt, amit tavaly elértünk.”

„Nehéz katari verseny után következett egy jó verseny Austinban, ami segített a következő futamon. Szóval jó pozícióban vagyunk a következő hétre” – beszélt arról, hogy a Mercedes lendületben van, és emlékeztetett a szezon kezdete óta megtett útra. „Bahreinben még körönként másfél másodperccel gyorsabbak voltak nálunk. Ez jövőre nem ismétlődhet meg, de ami ezt a pár versenyt illeti, szoros lesz. Azért inkább arra tenném a pénzem, hogy ő szerzi meg a 18. és 19. győzelmét.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: