DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 24. péntek
F1

A Red Bull megvédte Perezt a kiesés után

Christian Horner és dr. Helmut Marko szerint is érthető versenybaleset volt ez a mexikói részéről, semmi több. Sajnálatos, de ez van.

Az első kanyarig jutott hazai futamán a szenvedélyes mexikói publikum által űzött-hajtott Sergio Perez: a Red Bull versenyzője optimista manővert próbált meg végrehajtani Charles Leclerc mellett, de nemes egyszerűséggel nekifordult a tehetetlen Ferrarinak, felrepült a levegőbe, és az RB19-es olyan súlyosan megsérült, hogy ezen a ponton véget is ért a versenye.

Perez az időmérőn csak az ötödik rajtkockába kvalifikált, de a rajtja parádésan sikerült, ám ahogy a Formula.hu jelenlétében fogalmazott: kockáztatott, mert szeretett volna már az első kanyarban az élre állni, nem érte be azzal, hogy elfordul harmadikként.

f1-perez-redbull-mexico_1



A Red Bull versenytempóját látva ez valószínűleg egy második helyébe került, aminek köszönhetően Lewis Hamilton húsz pontra közelítette meg a mexikóit, és ha nem zárják ki legutóbb Austinban, akkor már utol is érte volna az energiaitalosok hónapok óta nyomás alatt lévő versenyzőjét az egyéni tabellán.

Még három versenyhétvége van hátra, ráadásul most jön a triple header harmadik fejezete Brazíliában, ahol a 2023-as szezon utolsó sprintjét is megnézhetjük, vagyis rengeteg pontot lehet még szerezni és Pereznek sem kell sokáig bánkódnia a kiesése miatt, már pénteken itt lesz a lehetőség a javításra az interlagosi időmérőn.

 

Horner szerint sajnálatos Perez hibája

A Red Bull vezetősége nem marasztalta el Perezt a kiesés és nullázás miatt, bár Christian Horner csapatfőnök szavain azért valamelyest érezhető volt az, hogy véleménye szerint ezt a pilótája elrontotta – de érthető hibának véli, tekintve a körülményeket és a felfokozott hangulatot.

„Nagyon mérges vagyok, hogy Checo kiesett az első kanyarban. Valószínűleg ez volt a legjobb rajtja a szezon során, megvolt a szélárnyéka a többi autó miatt, így nagy tempóval érkezett meg az egyes kanyarba” – mondta a futam után Horner.

f1-perez-mexico-redbull

„Nem hibáztathatjuk azért, hogy a hazai versenyén megpróbálta átvenni a vezetést. Versenybalesetnek kell minősíteni az incidenst, mert ott hárman nem lehetett elfordulni, és nyilcán Charles nem tudott hova menni, későn fékezett” – foglalta össze véleményét az esetről.

„Frusztráló volt ezt látni Checo miatt és csalódást keltő a szurkolói számára az, hogy kiesett az első kanyarban. A srácok mindent megtettek, hogy visszamehessen a pályára, de túlságosan megsérütl a padlólemez és az autó alja. Látható a visszajátszáson, hogy Charles Red Bull-szendvicsbe került” – tette hozzá.

„Azt mondtam neki a futam után, hogy következik Brazília, és nem lenne autóversenyző, ha nem próbált volna meg az élre állni a hazai versenyén. Nehéz pillanat ez számára a mexikói közönség miatt.”

 

Marko is megvédte Perez hétvégéjét

A Red Bull sokszor kritikus tanácsadója, dr. Helmut Marko is a védelmébe vette Perezt.

„Versenybaleset volt, megtörténik az ilyesmi. Meglátott egy lehetőséget. Leclerc külső oldalán volt, és megpróbált bekormányozni belülre, ez versenybaleset. Nem hibáztathatjuk Checót semmiért. Elég baj az, hogy 19 pontot veszítettünk Hamiltonnal szemben” – mondta Marko.

„Az első körig szuper hétvégét teljesített, és biztos vagyok benne, hogy ott lett volna a dobogón. Checónak szerződése van 2024-re és az teljesülni is fog” – tette hozzá.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: