DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 30. kedd
Hírösszefoglaló

Verstappen győzelme, Alonso és Hamilton csatája: ez történt az F1-ben vasárnap

Újra nyert Verstappen, nagy csata zajlott a második helyért, Russell hibázott, Albon a nap versenyzője: ez történt vasárnap.

Nem történt meglepetés, Max Verstappen nyerte az F1-es Kanadai Nagydíjat: a Red Bull hollandja végig vezette a futamot, de ezúttal tempóban nem volt akkora fölénye, mint az elmúlt hétvégéken. Bizonyos periódusokban az Aston Martin és a Mercedes is versenyképesnek tűnt, de Verstappen nem hibázott, így behúzta saját pályafutása 41., egyúttal a Red Bull 100. F1-es futamgyőzelmét.

A világbajnok így kommentálta a sikert: „Többé-kevésbé arra számítottam, amit láttunk ma, de nehéz volt megtartani a hőmérsékletet a gumikban, mert gyorsan eltűnt a tapadás. Talán ennek volt köszönhető, hogy nem volt akkora a különbség. Volt néhány safety car is, de nyertünk és összességében ez a legfontosabb.”

Hihetetlen eredménynek tartja a 100. F1-es győzelmet a Red Bull csapatvezetője, de most már egy másik történelmi rekord elérését sem érzi elképzelhetetlennek: Christian Horner szerint az összes futamot megnyerhetik.



Mögötte nagy csatát vívott a második helyért Fernando Alonso és Lewis Hamilton, akik egymást is megdicsérték a verseny után. Végül Alonso lett a második, Hamilton pedig harmadik, de mindketten elégedettek voltak a teljesítményükkel. A spanyol szerint ez volt az Aston eddigi legjobb hétvégéje a tempó terén, de az elrontott rajt után már nem tudtak igazán komoly nyomást gyakorolni Verstappenre, pedig most tényleg szerettek volna támadni a győzelemért.

Hamilton eközben azt emelte ki, hogy a Mercedes a lassú kanyarokból való kigyorsításokon maradt el a riválisoktól, ott egyáltalán nem volt hátsó tapadása, ezen kell dolgozniuk a folytatásban, de tetszik neki, hogy jó irányba haladnak.

A Ferrari is jobbnak tűnt a szokásosnál, végül a 4-5. helyet szerezte meg Charles Leclerc és Carlos Sainz, akik mindketten úgy értékeltek, hogy egészen versenyképesnek érződött az autó, bátrabban lehetett vezetni, és bár most sem volt esélyük ennél többre, de kihozták a maximumot a helyzetből, úgyhogy nem lehetnek elégedetlenk. Nyilatkozataik itt olvashatók!

A nap vesztese George Russell, aki a negyedik helyen haladt akkor még Alonso mögött a futam első szakaszában, de sajtá hibájából a falba vágta a Mercedest, így eldobta a jó eredményt. Később vissza tudott állni, de aztán megállt alatta az autó, így pontszerzés helyett fájdalmas nullázással utazhat haza a brit pilóta. Szerinte egy kis hibát vétett, de nagy árat fizetett érte: véleménye itt olvasható!

Aki viszont a nap győztese, az Alexander Albon, aki a hetedik helyet szerezte meg a Williamsszel, majd a szurkolók meg is szavazták a Nap Versenyzőjének. Albon szerint két hete még válságstáb ült össze a csapatnál, ebből lett most egy ilyen pontszerzés, úgyhogy rendkívül boldog: itt írtuk meg, hogy mit nyilatkozott a verseny után.

Nyolc forduló után így Alonso és Hamilton is erősen közelít már az ezúttal csak hatodik helyet szerző Sergio Perezre: íme, így áll az F1-es pontverseny a Kanadai Nagydíj után!

Ami az F1-en kívüli vasárnapi híreket illeti: a MotoGP-ben Jorge Martin óriási csatában legyőzte Francesco Bagnaiát a Német GP-n. Többször is oda-vissza előzte egymást  a két éllovas, az utolsó előtti körben össze is értek a kerekeik. Az első kilencben végzett a nyolc Ducati, Marc Marquez viszont visszalépett a versenyzéstől.

Pórul járt Michelisz Norbert a Hungaroringen: a TCR Világsorozat magyarországi fordulójának második futamán egy baleset miatt pont nélkül maradt a Hyundai pilótája, aki ezzel a pontverseny első helyét is elveszítette.

Magyar dobogót láthattunk viszont Hellben, ahol Kárai Tamás a Ralikrossz-Eb döntő futamában jött be harmadiknak.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: