DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 27. szombat
Ralikrossz

Kristoffersson nyerte a 100. vb-hétvégét, Kárai dobogón Hellben

Parázs hétvégével, szokásos győztessel ért mérföldkőhöz a WRX. A magyarok közül Kárai Tamás remekelt az Euro RX1-ben.

A 2014-ben indult Ralikrossz-világbajnokság – a korábbi Európa-bajnokság kapott új rangot az FIA-tól abban az évben – századik versenyét tartották Norvégiában, Hellben. A 2023-as évad második fordulóján ugyanaz történt, mint az elsőn: Johan Kristofferssont nem lehetett legyőzni az elektromos VW Polóval, a Superpole-lal kezdve a hétvége összes felvonását megnyerte, beleértve a döntőt is. Beszédes adat, mennyire uralja a négyszeres világbajnok a szériát, hogy az említett 100 versenyből 37. alkalommal győzött ő.

Mögötte azonban fordulatos és esetenként parázs verseny zajlott, a köztes eredménylistán második Kevin Hansen nem jutott tovább az elődöntőből, testvére, Timmy Hansen pedig már abban a körben sem tudott rajthoz állni, a negyedik futamon Kristoffersson KMS-es csapattársa, Ole Christian Veiby lökte őt ki. A svéd a levezető körön odament a norvég autójához és hevesen gesztikulált neki – magatartásáért ő is kapott egy 1000 dolláros bírságot, míg a vétkest kizárták a futamból. A tavalyi ezüstérmes szezonja pocsékul kezdődik, még nem szerepelt döntőben.

 



A döntő dobogójára Niclas Grönholm és meglepetésre a sorozatba idén visszatérő Timo Scheider állt – a SEAT Ibiza korábban még döntőbe sem jutott, igaz, számításba kell venni, hogy idén öt helyett újra hat fő a finálé létszáma.

Magyar siker az Európa-bajnokságon

A világbajnokságot kísérő Európa-bajnokság RX1 kategóriája Anton Marklund és Patrick O’Donovan csatájáról szólt, olyannyira, hogy kétszer össze is ütköztek. Ők ketten elődöntőjüket is megnyerték, a döntőben azonban fordult a kocka, Marklundnak második, O’Donovannek pedig csak ötödik hely jutott. A győzelmet Sivert Svardal szerezte meg, a harmadik helyen pedig végül Kárai Tamás végzett, megszerezve a magyar különítmény első idei dobogóját az RX1-ben. Koncseg Zoltánt nyolcadik, Benyó Mátét 11. helyen értékelték, ők egyaránt az elődöntőig jutottak.

Az RX3-ban az első két fordulót megnyerő Damian Litwoniwitznak ezúttal a második hely jutott, csapattársa a Volland Racignél, Nils Volland ugyanis új dimenzióba kapcsolt, és minden futamot elsőként zárva első győzelmét érte el az Európa-bajnokságon. A csak kilencfős mezőnyben ezúttal nem ment jól a magyaroknak, a nyirádi dobogós Körmöczi Balázs és Szíjj Zsolt a hetedik-nyolcadik helyen lett értékelve.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: