DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Ralikrossz

Vb-nyitány, magyar döntős Portugáliában

Mindent nyert Johan Kristoffersson a WRX szezonnyitóján. Az ugyanitt tartott Európa-bajnokságon az RX1 kategóriában az előfutamokon Benyó Máté remekelt, döntőbe viszont Kárai Tamás jutott be.

A változás időjárás – hol vihar és eső, hol verőfényes napsütés – sem akadályozta Johan Kristofferssont, hogy mindent megnyerjen Montalegrében: a Superpole-t, a négy előfutamot, az elődöntőjét és végül a döntőt is.

A domináló és maximális 23 pontot szerző svéd mögött a köztes eredménylistán még Niclas Grönholm lett a második, aki saját elődöntőjét is megnyerte. Kevin Hansen a futamok alapján még csak ötödik helyen állt, de az első elődöntőben Kristoffersson mögött végzett, amit megismételt a fináléban is. Grönholm végzett végül a dobogó harmadik fokán, a döntőben szereplő Ole Christian Vieby, Klara Andersson és Sebastien Loeb előtt.



A francia a Lancia Delta Evo-e első döntős szerepléséről gondoskodott, ráadásul a hatodiknál jobb helyen végezhetett volna, ha nincs defektje. Timmy Hansen nagyot bukott, nem szerepelt a döntőben sem, az elődöntőben éppen testvérével ütközött össze és forgott meg.

Hat magyar az Európa-bajnokságon

Négy magyar indult az RX1 kategóriában, a nyirádi döntőbe jutás után pedig Benyó Máté ismét megmutatta, mire képes a Peugeot 208-cal: miután az első két futamon még az top 10-en kívül végzett, a harmadikon és negyediken a második időt autózta. Ez az összesítés negyedik helyét érte, de egy rossz rajtot követően a továbbjutás nem sikerült az elődöntőben. Bejutott viszont a második elődöntőben Anton Marklund mögött második Kárai Tamás, aki a negyedik lett a végén, csupán fél másodpercre a dobogótól.

A döntőt Enzo Ide nyerte, René Münnich lett a második, a magyarországi szezonnyitót megnyerő Janis Baumanis pedig a harmadik. A címvédő Marklund az első két előfutam megnyerése ellenére végül csak hatodik helyen zárt. Összetettben 37 ponttal vezet Baumanis és Ide, Benyó hatodik, Kárai hetedik, Mózer Attila nyolcadik pozícióban áll.

Az RX3 szezonját a nyirádi résztvevők közül Körmöczi Balázs és Szíjj Zsolt folytatta. A helyi vendégversenyzőkkel együtt 18 fős, szokásosnál nagyobb mezőny első felében álltak két előfutam alapján, de a harmadikon mindketten kiestek, az utolsón pedig nem álltak rajthoz, így hétvégéjük itt már véget ért.

Az első versenyhez hasonlóan Damian Litwinowitz győzött, Espen Isaksaetre ismét a második lett, Nils Villand pedig a harmadik, így a Volland Racing Audijai elfoglalták a dobogót. Az összetettben a lengyel 45 ponttal első, a norvég 35-tel második, a nyitányon dobogós Körmöczi hetedik pozícióban áll.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: