DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Ralikrossz

Lengyel és lett győzelem, magyar dobogó a Ralikrossz Európa-bajnokságon

Az RX3 döntőjében a harmadikként befutó Körmöczi Balázs és Ficza Ferenc, az RX1 fináléjában Benyó Máté szerepelt – mindhárman életük első Eb-szereplésükön érték el a bravúrt.

Vasárnapra jutott az akció oroszlánrésze a nyirádi szezonnyitón – a két Európa-bajnoki kategóriában három kvalifikációs futam, elődöntők és a döntők. Előbb az Euro RX3 fináléjára került sor. Ebben a kategóriában a kvalifikáció alapján a Q3-at és Q4-et behúzó norvég Espen Isaksaetre vezetett a lengyel Damian Litwinowitz előtt, ebben a fázisban Ficza Ferenc hatodik helyen állt (zsinórban három negyedik futamhelyezéssel), Körmöczi még csak a hetedik volt a VW Polóval.

Remekelt a két magyar az elődöntőkben: Körmöczi Isaksaetre megelőzésével nyert az elsőn, Ficza második lett a másik ágon – ez második és negyedik rajthelyet ért a döntőben. A rajtelső Litwinowitz megnyerte a finálét Audijával, a csapattárs norvég feljött a második helyre, Körmöczi egy pozíciót veszített, ám dobogóra állt: bravúros eredmény figyelembe véve, hogy először szerepelt az Eb-n. A szintén debütáló Ficza kiesett a döntőben, de hatodikként rangsorolták. A hazaiak közül Szíjj Zsolt hetedik, Répási Róbert 13. helyen végzett az RX3 értékelésében – utóbbi ezzel elbúcsúzott az aktív versenyzéstől.



A fő kategória, a 19 fős RX1 köztes eredménylistáját négy kvalifikációs futam alapján Janis Baumanis vezette Enzo Ide és Benyó Máté előtt – az Eb-n bemutatkozó magyar versenyző a Q3-ban elért második pozíciójának köszönhetően állt ilyen elöl. De jól mutatott Kárai Tamás hatodik helye is a 2021-es Európa-bajnok, Andreas Bakkerud előtt. A címvédő Anton Marklund azonban szenvedett, Q3-as autótörése után a Q4 is ugrott, így ekkor csak a 12. helyen állt.

Benyó Máté az első elődöntő harmadik pozíciójával egyedüli magyarként került a döntőbe, a második elődöntőből sem Kiss László, sem Kárai Tamás nem mentek tovább. Utóbbi még megrovást is kapott Marklund meglökéséért, a címvédő harmadikként éppen bejutott a döntőbe.

Menetelését folytatva Baumanis a döntőt is megnyerte, második győzelmét szerezte a kategóriában. Marklund végül második helyet mentett a Ford Fiestával, egy másodpercen belül a nyerteshez képest, Patrick O’Donovan állt még dobogóra. Benyó Máté egy ötödik hellyel tette le névjegyét az Európa-bajnokságon, ahol a teljes szezonban ott lesz. Kiss nyolcadik, Kárai 11., Mózer Attila 13., Mózer Márk 14., Koncseg Zoltán pedig 18. helyen szerepel az előzetes végeredményben.

Két, elsősorban magyarokkal részvételével zajló betétsorozat ment még a hétvégén: a CrossCart Lóránt Benjámin, az STC-t pedig Held Zoltán nyerte.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: