DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
Túraautó

Michelisz vétlen baleset áldozata, Björk nyert a Hungaroringen

A magyarok második futama már az első körben elúszott, Michelisz nem tudta elkerülni a megforgatott Borkovic autóját. Björk magabiztosan győzött.

Rémálomszerűen alakult a második futam első köre a hazai versenyzők számára. Michelisz Norbert a hatodik rajtkockából várta a rajtot, négy hellyel Yann Ehrlacher előtt. A francia szombati győzelmével egyenlített a bajnokságban, mindketten 179 ponttal álltak a tabella élén, ezért fontos lett volna a visszavágás a helyi kedvenc számára.

A pole-pozícióból Dusan Borkovic kezdett dél után pár perccel, de rögtön elvesztette a vezetést az erősebben rajtoló Thed Björkkel szemben. A szerb versenyzőt Frederic Vervisch és Santiago Urrutia is támadta, utóbbi pedig meg is lökte: Borkovic irányítását vesztett autója éppen Michelisz útjába került, az ütközést nem lehetett elkerülni. A 105-ös számú Hyundai visszacsúszott a mezőny útjába: a többség szerencsésen el tudta kerülni, de Viktor Davidovski eltalálta, aztán a macedón versenyző újabb ütést kapott. Ráadásul a balesetsorozatba a másik hazai, Losonczy Levente is belekeveredett.



Davidovski Audija a pályán maradt, Michelisz a bokszig evickélt, Borkovic pedig a mezőny végére esett vissza, miközben a mentés idejére bejött a biztonsági autó. Ez időt adott a BRC-nek, a csapat szerelői a bokszban egy gyors szerviz után a 3. körben vissza tudták küldeni a magyar versenyzőt – egyrészt így tisztelegve a hazai közönségnek, illetve mivel ekkor már csak 19-en voltak versenyben, azzal a reménnyel, hogy Michelisz talán legalább egy-két pontot tud szerezni kiesések révén.

A verseny a negyedik kör végén indult újra útjára, 13-ról 15 körre megnövelt távval. Björk magabiztos vezetéssel, másfél-két másodperc közti előnnyel végig kézben tartotta a vezetést, ezzel a 2017-es világbajnok is feliratkozott a TCR World Tour győztesei közé, a Lynk & Co pedig besöpörte a magyar hétvégét.

Mögötte azonban zajlott a csata: Rob Huff volt remek formában, a 12. helyről induló brit Björk mögött mindenkit végigelőzött (a csapattárs Vervisch előzékeny volt vele szemben), így lett a második. A harmadik pozícióban haladó Urrutia az első körös káosz felelőseként áthajtásos büntetést kapott, így kiesett a harcból: az utolsó dobogós helyért négyes csata bontakozott ki Vervisch, Mikel Azona, Nestor Giralami és Yann Ehrlacher között. Bár közel voltak, a sorrend végül nem változott köztük. Hatodik helye révén Ehrlacher már egyedül vezeti az összetettet Michelisz előtt, 16 pont különbséggel.

A hetedik Kobe Pauwels nyerte a TCR Europe értékelését, Borkovic a 13. helyen pontokat mentett, a büntetett Urrutiának ez már nem sikerült 16. helyezettként – a bokszban másodszor is járó Michelisz végül befutott a célba, de mivel nem volt több kieső, a 19. pozícióban végzett. A szezont kiválóan indító magyar versenyző éppen a Hungaroringen teljesítette eddigi leggyengébb, első dobogó nélküli hétvégéjét a világsorozatban.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: