DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
Hírösszefoglaló

Alonso a nap sztárja, jó a Red Bull: íme minden fontos F1-es hír péntekről

Minden fontos hír és információ egy helyen a Bahreini Nagydíj pénteki napjáról: ne maradjatok le semmiről!

Ez a pénteki nap volt az első olyan ebben az évben, amikor valós, már-már tétre menő F1-es autózást láthattunk. Ennek végén pedig meglepetés született: az Aston Martinhoz igazoló Fernando Alonso bizonyult a leggyorsabbnak a második szabadedzésen, ezzel együtt a teljes pénteki nap során. Az első szabadedzés összefoglalóját ide kattintva, a második összegzését pedig ide kattintva olvashatjátok, de Live rovatunkban azt is visszakövethetitek, hogy egész pontosan hogyan zajlott a két esemény.

Alonso természetesen a nap hőseként szerepelt, bár a kétszeres világbajnok az autóból kiszállva igyekezett hűteni a kedélyeket: szerinte még nem a köridő számít, mert a beállításokat keresik, de természetesen örül annak, hogy tettek egy lépést előre, és azt azért elismerte, hogy egyelőre jónak érzi az autót.

f1-alonso-astonmartin-bahrain



Sokkal rosszabb a helyzet a Mercedesnél, hiszen Lewis Hamilton egyenesen odáig merészkedett, hogy szerinte versenytempóban egy másodperc a hátrányuk a Red Bullhoz képest, amely az adatok szerint a mezőny leggyorsabbja jelenleg. A második helyre Hamilton információi szerint az Aston jött fel a nap során, a harmadik a Ferrari, a Mercedes pedig szorosan a maranellóiak mögött helyezkedik el jelenleg.

George Russell ennyire nem volt elégedetlen, illetve óvatosabban fogalmazott: szerinte nem tűnt rossznak az autó, de mindent ki kell elemezniük még. Ugyanakkor azt ő is kimondta, hogy plusz leszorítóerőre van szükségük.

A Ferrarinál annyira rossznak azért nem látják a helyzetet, ugyan nem teljesítettek jó napot, de Charles Leclerc és Carlos Sainz is arra számít, hogy javulnak szombatig, illetve úgy érzik, hogy van még tartalék az autóban: Leclerc szerint a pole most nem reális a Red Bull miatt, de maga az autó kezelhetősége nem rossz. Sainz is nagyjából egyetértett vele, a Ferrari-pilóták nyilatkozata itt olvasható!

A Ferrarihoz kötődő probléma még, hogy a csapat az első edzésen kipróbált egy új hátsó szárnyat, de az annyira mozgott és billegett, hogy nem lehet használni, úgyhogy el kellett vetni ezt az eszközt, ezen a hétvégén nem szerelik már fel az autókra.

A Red Bullnál a versenytempó valóban jónak tűnik, és sok okuk nincs a panaszra, hiszen végül a második-harmadik helyen zárták a napot. Max Verstappen szerint egy kicsit furcsa volt most vezetni az autót, egy körön nagyon nem érezte magát komfortosan az RB19-ben, de a hosszú etap jól sikerült, úgyhogy összességében bizakodó.

f1-verstappen-redbull-bahrein-2023

Egyáltalán nem áll jól viszont a McLaren, amely a pocsék teszt után ezúttal sem találta önmagát: adódott bosszantó technikai hibájuk a wokingiaknak, az autó pedig most is nagyon nehezen vezethetőnek bizonyult. Lando Norris lassan kezd kifogyni a béketűrésből, a brit pilóta szerint egy jelentősebb megmentő csomagra lesz szükségük, itt kis finomításokkal nem mennek semmire. 

Elhangzottak érdekes dolgok még a második edzés előtt is, Christian Horner például két témáról is beszélt a sajtótájékoztatón. A Red Bull csapatfőnöke egyrészt elismerte, hogy a McLarennel és Zak Brownnal beszélgettek már egy esetleges motorszállítói szerződésről, de Sergio Perezzel kapcsolatban is kérdezték, akiről azt mondta, hogy idén már ott kell lennie a legjobbak között, és javulnia, teljesítenie kell.

Szintén a Red Bullhoz és a Mercedeshez kötődő hír, hogy Horner korábbi segítőjét, tanácsadóját leigazolta Brackley, és mostantól már Toto Wolff munkáját segíti: erről itt írtunk bővebben!

Helyszíni tudósítónk, Mészáros Sándor egész nap a bahreini paddockban dolgozott, ahonnan több információt is olvasóink elé tárt: például megkérdezte Mario Isolát, a Pirelli F1-es főnökét arról, hogy hány kilogrammot nyomnak az idei abroncsok.

Történt némi bulváresemény is: Hamilton megint a testékszerei miatt került a középpontba, de az FIA még az első edzés előtt kiadott egy közleményt arról, hogy egészségügyi okok miatt felmentést kapott a Mercedes pilótája az alól, hogy el kelljen távolítania az orrpiercingjét.

***

Az új F1-es szezonra szerkesztőségünk is ráncfelvarrással készült: a minőséget és a hitelességet célzó tartalmakkal, újításokkal vágunk neki a 2023-as idénynek. Hogy mik ezek? Olvasd el ebben a cikkben, és tarts velünk idén is!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: