DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Már készül a McLaren megmentő csomagja

Gyenge szezonkezdeten van túl a McLaren, a britek bevallottan elmaradtak saját maguk elé kitűzött céljaiktól. Norris szerint viszont Bakura megérkezik a várva várt fejlesztési csomag.

Vészharangokat kongattak a McLarennél a bahreini előszezoni teszt után, a csapat vezetősége és pilótái pedig nem titkolták, hogy nem ott áll jelenleg a wokingi alakulat, ahol szeretne. Az év első két szabadedzése viszont kissé megnyugtathatta a McLaren-szurkolókat: noha nehéz a két edzés alapján megállapítani a pontos erőviszonyokat, az eredmények alapján közel sincs annyira lemaradva a brit istálló a középmezőnytől, mint gondolták. Lando Norris mindkétszer az első tízben végzett, míg Oscar Piastri kisebb hibákat vétve pár tized lemaradásban volt tapasztaltabb csapattársához képest. Norris elmondása szerint azonban még van hova fejlődniük, ebben pedig a bakui futamra elkészülő fejlesztési csomag lehet a segítségükre.

„Tudjuk, hogy tennünk kell egy előrelépést a hatékonyság tekintetében, több leszorítóerőre van szükségünk. Ezen kívül az egyenesekben is gyorsulnunk kell” – idézi a brit pilótát a Motorsport. „Van egy út, amit meg kell találnunk, és kezdünk is megtalálni, de többre van szükségünk. Nem csak az apróságokról van szó, nagyobb dolgokra lesz szükségünk, ami időbe telik, de remélhetőleg jó úton haladunk.”

A tavalyi szezont is gyengén kezdték a britek, a szezonnyitó elkeserítő eredménye után viszont gyorsan fejlődésnek indult az MCL36. Idén is hirtelen javulásra van szükségük Norriséknak, ha a középmezőny élén szeretnének küzdeni, hiszen a fő riválisnak számító Aston Martin már most az élmezőny ajtaján kopogtat.



„Észszerű pozícióban kezdjük a szezont, azonban hasonló korlátaink vannak, mint tavaly. Idén viszont úgy érzem, tisztább tervünk van arra, hogyan birkózunk majd meg velük. Két dologból áll össze a problémánk: az egyik az autó általános egyensúlya, a másik pedig a leszorítóerő. A leszorítóerő megtalálása megoldaná a gondok 90 százalékát, a végső lépéshez azonban további dolgokon is javítanunk kell” – mondta Norris.

Ahogyan Andrea Stella, a McLaren újdonsült csapatfőnöke is elmondta korábban, komoly fejlesztésekre lesz szüksége csapatának, ha versenyben szeretnének lenni a mezőny első felével.

„Sok szükséges dolog megvan már. Tudjuk, hogy jön az új szélcsatorna és a szimulátor, ezek pedig nagyban segíteni fognak nekünk a további előrelépés elérésében, de már most többet kéne tennünk a meglévő kereteinken belül. Ami Bakuban érkezik, annak már most itt kéne lennie. Ha élcsapat szeretnénk lenni, eleve azokkal a részekkel kellene kezdenünk a szezont. Addig pedig mindent megteszünk annak érdekében, hogy a legjobbat hozzuk ki a jelenlegi csomagunkból” – nyilatkozta a 23 éves versenyző.

 

***

Az új F1-es szezonra szerkesztőségünk is ráncfelvarrással készült: a minőséget és a hitelességet célzó tartalmakkal, újításokkal vágunk neki a 2023-as idénynek. Hogy mik ezek? Olvasd el ebben a cikkben, és tarts velünk idén is!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: