DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 30. kedd
Formula+

F1Stat: Kétszáz, száz meg negyvenegy

Mérföldkőhöz érkezett a Red Bull és két sikerkovácsa is, miközben Perez mélyrepül, Alonso Prostot közelíti, a Williams pedig rég látott eredményeket ért el.

Max Verstappen karrierje 41. futamgyőzelmével beérte Ayrton Sennát az örökranglista ötödik helyén – a holland győzelmeinek több mint felét, szám szerint 21-et a tavalyi szezonnyitó óta szerzett meg.

A pole-pozíciókat tekintve a holland még nincs az első tízben a maga huszonötjével, de már csak egy rajtelsőség hiányzik a 10. helyezett Mika Hakkinen utoléréséig – az első rajtsoros indulásokat illetően viszont már eggyel a 11. helyezett Damon Hill előtt jár, 48-cal holtversenyben állnak a 8. helyen Juan Manuel Fangióval és Jim Clarkkal.

verstappen-canada-2_1



Verstappen 224 kört, 927 kilométert azaz töltött sorozatban az élen, mióta Miamiben megelőzte csapattársát, Sergio Perezt. A rekorder Alberto Ascari háromszázöttel, ami Silverstone-ban akár meg is lehet a hollandnak, a régi hosszú pályák miatt Ascari kilométerrekordja (2075) viszont csak Belgiumban érhető utol – ha továbbra is így dobálja a rajt-cél győzelmeket. Ez egyébként sorozatban a harmadik volt számára (utoljára Vettel volt erre képes), összesen pedig a tizedik, amivel hetedik az örökranglistán eggyel Jackie Stewart és Michael Schumacher mögött.

Még egy Verstappenhez: a címvédő sorozatban 27. versenyén szerzett pontot, ezzel beállította Kimi Raikkönen legjobb eredményét – és már csak Lewis Hamilton jár előtte egy 33-as és egy 48-as szériával.

redbull-canada

A Red Bull sorozatban kilencedik győzelmét aratta, és már csak kettőre van szükségük ahhoz, hogy utolérjék a McLaren 1988-ban felállított rekordját.

Sergio Perez igazi mélyrepülésben van: sorozatban harmadik hétvégéjén nem jutott be a Q3-ba, és míg a szezon első négy hétvégéjén mindössze 6-tal szerzett kevesebb pontot Verstappennél, az azóta eltelt négy újabb fordulón nem 6-tal, hanem 66-tal maradt el tőle.

perez-canada

A Red Bull 100. futamgyőzelmét aratta, s ezzel a Ferrari, a McLaren, a Williams és a Mercedes után ötödikként érte el ezt az álomhatárt. Egyúttal ez volt a csapat sztártervezője, Adrian Newey 200. futamsikere is.

Fernando Alonso idén másodszor lett második, s karrierje 104. dobogójával a vonatkozó örökranglista hatodik helyére taszította Kimi Raikkönent. Következik Alain Prost, 106-tal, akit az Aston Martin idei formáját látva jó eséllyel még az idén, talán már a nyári szünet előtt utolérhet.

alonso-verstappen-canada

Alexander Albon a hetedik helyével saját maga legjobb eredményét érte el Red Bulltól való távozása óta, a Williams pedig 2018 óta csak egyszer végzett ilyen magasságban olyan futamon, ahol versenytempóban tettek meg legalább egy kört (avagy összesen kétszer). A Q2 „megnyerésével” pedig a 2016-os Belga Nagydíj óta először zárta élen Williams-pilóta az időmérő bármely szakaszát.

Nico Hülkenberg karrierje során immár 9807 kört teljesített, amivel a 20. helyre jött fel az örökranglistán, megelőzve Gerhard Bergert – míg a következő hétvégén átlépheti az 50000 versenykilométert.

hulk-canada

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: