DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Formula+

F1Stat: Verstappen egyre feljebb lépdel

Alonso először ment 15 alá, de így is közel került egy rekordhoz, a Mercedes váratlanul jól szerepelt, Verstappen pedig egyre feljebb tör az örökranglistákon.

Max Verstappen karrierje 40. futamgyőzelmével már csak egyetlen sikerre van az örökranglista 5. helyén álló Ayrton Sennától.

Ez volt Verstappen 9. rajt-cél győzelme beérte Nigel Mansellt az örökranglista 7. helyén – előtte állnak még Schumacher és Stewart (11-11), Clark (13), Vettel (15), Senna (19) és Hamilton (23).

verstappen-barcelona-win



A holland ráadásul a pole-ból aratott rajt-cél-győzelem mellett a leggyorsabb kört is behúzta, azaz karrierje során harmadszor ért el Grand Slamet – ő a tizedik versenyző, akinek ez háromszor is összejön, a rekorder Jim Clark nyolccal.

Mivel az egész versenyt az élen töltötte, Verstappen megelőzte Mansellt a vezető helyen megtett köröket tekintve, jelenleg 2143-mal áll az örökranglista 6. helyén, ahogy a 10288 kilométer is a hatodik helyre elég, ebben a tekintetben Jim Clarkot hagyta le Barcelonában. A következő mindkét tekintetben Prost, ő azonban kicsit messzebb van, utolérésére matematikailag is legkorábban ősszel kerülhet sor.

És még a pole-okról is emlékezzünk meg: a kétszeres világbajnok 24. rajtelsőségével Niki Laudát és Nelson Piquet-t fogta be az örökranglista 11. pozíciójában – a 10. helyezett Mika Hakkinen 26 pole-t szerzett karrierje során.

f1-marko-redbull-barcelona

Ha Kanadában is nyernek, a Red Bull utoléri a Mercedest annak a listának a második helyén, mely a szezon elejétől zsinórban aratott győzelmeket összesíti – a csillagosok 2019-ben az első 8 versenyt húzták be, míg az abszolút rekorder McLarent a 11. futamon, Magyarországon érhetik utol.

A Mercedes a tavalyi interlagosi futam óta először szerzett kettős dobogót, Lewis Hamilton karrierje 193. dobogós helyezése, s 55. második helye volt ez – mind a kettő rekord –, míg Russell karrierje tizedik pódiumával Maurice Trintignant, Tony Brooks és Romain Grosjean mellé zárkózott fel. Ez volt az első kettős dobogó idén, melyet nem a Red Bull ért el, és hagyományos (azaz nem sprintes) hétvégén csak a Red Bull tudott ennél a 33-nál több pontot szerezni.

Fernando Alonso időmérőn és futamon is idén először kapott ki csapattársától, Lance Strolltól – egyúttal idén először szerzett 15 pontnál kevesebbet egy versenyen. A spanyol a 7. helyen futott be, pályafutása során immár 25. alkalommal – a legtöbbször Perez végzett ebben a pozícióban az F1 történetében, szám szerint 26-szor. (Alonso egyébként 26. alkalommal indult a 8. rajthelyről, ami rekordot jelent)

Carlos Sainz idén először indulhatott az első sorból, míg Pierre Gasly holtversenyben karrierje második legjobb rajthelyét érte el a 4. pozícióval, mielőtt büntetéseinek köszönhetően elbukta azt.

Ismét mind a 20 versenyző célba ért, akárcsak Miamiben, s ahhoz a versenyhez hasonlóan most is Logan Sargeant végzett a 20. pozícióban. Csak 16-an vannak az F1 történetében, akik egynél többször zártak ezen a helyen.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: