DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F2/F3

Formula-2: Ők küzdenek idén az F1-es álomért

A Formula-1-hez hasonlóan a juniorok is újra pályára gurulnak március első hétvégéjén Bahreinben, a Formula-2 mezőnye pedig idén is hemzseg az F1-es csapatok által támogatott tehetségektől.

Mint minden juniorkategóriában, a Formula-2-ben is a Prema csapata adja évről évre a bajnoki címre legesélyesebb pilótákat, nincs ez másképp idén sem. A Ferrari által támogatott Oliver Bearman debütálására készül a szériában, miután tavaly harmadikként végzett szintén az olasz istálló színeiben az F3-as bajnokságban. Csapattársa a Mercedes dán akadémistája, Frederik Vesti lesz, aki 2022-ben kissé hullámzó teljesítményt nyújtva csupán kilencedikként végzett az F2-ben, miközben akkori csapattársa az ART Grand Prix-nál, Theo Pourchaire a bajnoki címért küzdött. Ennek ellenére a Mercedes bizalma is mutatja, mekkora potenciál lakozik a 21 éves versenyzőben.

Pourchaire maradt francia csapatánál, és tavalyhoz hasonlóan idén is bajnoki esélyesként várja a szezont, immár Sauber-akadémistaként. Teljessé teszi a francia felállást az újonc Victor Martins: Az Alpine színeiben induló pilóta szoros csata után hódította el tavaly az F3 bajnoki címét, két győzelme és négy második helye pedig meggyőzte az ART vezetőségét arról, hogy ideje megadni a lehetőséget a 21 éves versenyzőnek a juniorkategóriák csúcsán.



Kézen fogva váltott csapatot Jehan Daruvala és Dennis Hauger, miután a Premával csalódást keltő év után közösen hagyták el az olasz alakulatot, és csatlakoztak a tavalyi bajnok Felipe Drugovich volt gárdájához, az MP Motorsporthoz. Hauger a Red Bull fiataljaként az osztrákok egyik legnagyobb tehetségének lett kikiáltva F3-as címe után 2021-ben, tavaly viszont csupán a tizedik pozícióig jutott összetettben első F2-es szezonjában. Csapattársa, az immár 24 éves Daruvala negyedik, egyben valószínűleg utolsó szezonját kezdi meg a szériában, amely mellett a Formula-E-ben teljesít tartalékpilótai feladatokat a Mahindra istállójánál.

Messze a Red Bull adja a legtöbb juniort az idei mezőnybe, Haugeren kívül még másik öt versenyző tartozik a bikások akadémiájához. Közülük hárman, Zane Maloney, Isack Hadjar és Jak Crawford a Formula-3-ból lépnek fel, míg Ayumu Iwasa és Enzo Fittipaldi neve tavalyról már ismerősen csenghet. Mind a japán, mind a brazil versenyző erős teljesítményével hívta fel magára a figyelmet debütáló szezonjukban, ketten együtt 12 dobogós helyezést hoztak össze 2022-ben.

 

Az Alpine színeiben Formula-1-es szabadedzésen is részt vevő Jack Doohan maradt csapatánál, a Virtuosinál, nem is lett volna oka a váltásra a tavaly megszerzett három győzelme és összetett hatodik helye után. Érdemes lesz még odafigyelni Charles Leclerc öccsére, Arthur Leclerc-re is, aki ugyan nem emelkedett ki túlzottan az F3-as mezőnyből, mégis megkapta a várva várt lehetőséget a DAMS csapatától. Juan Manuel Correa pedig a 2019-es spái horrorbaleset után, amelyben Anthoine Hubert életét vesztette, Correa pedig súlyos sérüléseket szenvedett, most visszatér az F2-es rajtrácsra a Van Amersfoort Racing pilótájaként.

A királykategória ajtajában állóknak idén 14 futamon lesz alkalmuk bebizonyítani, hogy ott a helyük az F1-es rajtrácson, a Hungaroring mellett idén először Melbourne-be is elutazik a Formula-2 mezőnye.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: