Steward
Admin
DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak JOHNNYBET
2022. december 2. péntek
F2/F3

F2: A büntetéseket követően Sargeant-győzelem

Logan Sargeant ölébe hullott a győzelem a spielbergi főversenyen, miután az előtte befutó Richard Verschoor–Jehan Daruvala párost a felügyelők különböző szabálysértések miatt büntetésekkel sújtották.

Nedves, nyirkos aszfalt fogadta az F2 mezőnyét vasárnap reggel, ami előre megágyazott az izgalmaknak, hiszen a mezőny többsége a slick gumikat választotta a rajtra, a pole-pozícióból induló Frederik Vesti ugyanakkor nem kockáztatott, és a kék oldalfalú esőgumikra szavazott. A Mercedes dán juniorja beragadt a startnál, emiatt Jüri Vips és Ayumu Iwasa is megelőzte őt. Az első körökben úgy tűnt, hogy az esőgumikon rajtoló pilóták mozogtak magabiztosabban a száradó aszfalton, Vestinek pedig eközben sikerült visszaszereznie egy pozíciót Iwasával szemben a 4-es kanyar féktávján. A tegnapi sprintverseny győztese, Marcus Armstrong már az első körben kiállni kényszerült, miután a Jehan Daruvalával történt összeérést követően nem tudta újraindítani a pálya szélén leálló autóját. A Hitech biztonságos eltávolítása érdekében a versenyirányítás a pályára küldte a safety cart. Az újraindításnál Jack Doohan, valamint a bajnoki éllovas Felipe Drugovich is jelentősen visszaesett, az MP Motorsport brazilja egészen a 18. pozícióig zuhant. Ekkor már egyértelműen jobban működtek a szárazpályás abroncsok, az esőgumikon rajtoló versenyzők pedig szépen sorban érkeztek a bokszba kerékcserére. Ezúttal Vips kiállása sikerült nagyon lassúra, melynek következtében az észt versenyző több pozíciót is veszített. Az élre így a Verschoor–Daruvala–Merhi hármas állt, a Ralph Boschungot helyettesítő spanyol a 21. helyről küzdötte fel magát dobogós pozícióba. Merhi azonban nem elégedett meg a harmadik hellyel, hiszen rövidesen Daruvalát is megelőzte a 4-es kanyarban. 

A slick abroncsokon rajtolók a 13. körben kezdtek el érkezni a kötelező kerékcserékre, a legtovább az élen álló Verschoor várt, aki a 15. körben látogatta meg a bokszutcát. A Trident holland versenyzője a cserét követően az első helyre állt vissza, őt a Daruvala–Merhi páros követte, ebben a sorrendben, hiszen az indiainak sikerült visszavennie a második helyet Merhitől a kiállások során. Ezek a percek azonban elsősorban Logan Sargeant-ről szóltak, aki a felmelegített slick gumikon sorra előzte riválisait, szebbnél szebb manővereket bemutatva egészen a negyedik helyre lépett előre. 

A futam második fele meglehetősen eseménytelenül alakult a már felszáradt aszfalton, Verschoor magabiztosan tartotta vezető pozícióját, melyet végül győzelemre is tudott váltani, a helyszínen jelenlévő több ezer holland szurkoló örömére. Merhi az utolsó előtti körben megelőzte Daruvalát, ezzel előrelépve a második helyre, azonban szinte rögtön érkezett az üzenet, hogy a spanyolt pályaelhagyásért ötmásodperces büntetésben részesítették a felügyelők, így hiába futott be a második pozícióban, végül visszaesett az ötödik helyre. A dobogóra így Daruvala és Sargeant állhatott fel Verschoor mellé.

A bajnoki összetettet vezető Drugovichnak nem volt jó versenye, csupán a 13. helyen látta meg a kockás zászlót, csalódottságát azonban ellensúlyozta, hogy fő riválisa, Theo Pourchaire így is mögötte végzett a leintéskor. Az MP Motorsport versenyzője így megtartotta 40 pontos előnyét Pourchaire-rel szemben.

FRISSÍTÉS: Órákkal a futam leintését követően érkezett a hír, miszerint Verschoor autójában nem maradt elég üzemanyag a szükséges mintavételhez, ami miatt a felügyelők azonnali kizárással sújtották a Trident holland versenyzőjét. A győzelem ezzel Daruvala ölébe hullott volna, ha az indiai versenyző csapata, a Prema nem követett el volna szintén szabályszegést azzal, hogy a rajt előtt gépekkel szárították Daruvala rajtkockáját, amelyet az F2 szabályai tiltanak. Az indiaira ezért utólag egy 20 másodperces időbüntetést róttak ki a bírák, a győzelmet így végül az eredetileg a harmadik helyen befutó Sargeant kaparintotta meg. A dobogós pozíciókba továbbá Enzo Fittipaldi, és a versenyen szintén büntetett Merhi lépett elő. A bajnoki éllovas Drugovich is előrelépett ugyan, de ezzel sem sikerült pontot szereznie, így az összetett állása nem változott a brazil és Pourchaire között.

Az F2-es bajnokság két hét múlva folytatódik Le Castellet-ben.

A főverseny végeredménye:

Poz. Versenyző Csapat Hátrány
1 Logan Sargeant Carlin  
2 Enzo Fittipaldi Charouz Racing System 0.5
3 Roberto Merhi Campos Racing 1.6
4 Dennis Hauger Prema Powerteam 6
5 Jake Hughes Van Amersfoort Racing 10.1
6 Olli Caldwell Campos Racing 12.1
7 Ayumu Iwasa DAMS 13.1
8 Jüri Vips HitechGP 13.9
9 Roy Nissany DAMS 14.4
10 Liam Lawson Carlin 16
11 Felipe Drugovich MP Motorsport 19
12 Jehan Daruvala Prema Powerteam 19.6
13 Theo Pourchaire ART Grand Prix 19.8
14 Frederik Vesti ART Grand Prix 26.8
15 Calan Williams Trident 28.9
16 Marino Sato UNI-Virtuosi 32.1
17 Clement Novalak MP Motorsport 58.6
18 Amaury Cordeel Van Amersfoort Racing 1 kör
19 Jack Doohan UNI-Virtuosi 1 kör
  Cem Bölükbaşi Charouz Racing System kiesett
  Marcus Armstrong HitechGP kiesett
  Richard Verschoor Trident kizárva
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: