DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Jogi útra terelheti Massa a 2008-as vb-címet?

Váratlan nyilatkozatot tett a brazil ex-F1-es, aki Bernie Ecclestone nemrégi szavai után vizsgálja annak jogi lehetőségeit, hogyan törölhetnék a 2008-as Szingapúri Nagydíj eredményét.

A Formula-1 történetének legnagyobb botrányai között tartják számon azt, amit a 2008-as Szingapúri Nagydíjon történt. Nelson Piquet Jr. ugyanis a Renault és Flavio Briatore csapatfőnök kérésére szándékosan törte össze az autóját, hogy azzal biztonsági autós fázist váltson ki, amely épp jókor jött az előtte bokszkiálláson járt csapattársának, Fernando Alonsónak – aki aztán végül meg is nyerte azt a versenyt.

Az ügy csaknem egy évvel később, Piquet renault-s menesztése után pattant ki, az FIA vizsgálata után pedig a Renault kétéves felfüggesztett eltiltást kapott, míg Briatorét és Pat Symonds technikai igazgatót ugyancsak kitiltották az F1-ből.

piquet_crash_2008



A verseny érdekessége, hogy a világbajnoki versenyfutás végkimenetelére is komoly hatással volt, hiszen a Piquet-baleset miatti biztonsági autós fázis alatt állt ki tankolásra a futamot vezető Felipe Massa, ám a kapkodásban emlékezetes módon leszakította a tankolócsövet, így végül a ferraris pontot sem szerzett Szingapúrban, míg riválisa, Lewis Hamilton harmadik lett. Később, az emlékezetes interlagosi évadzáró után végül egyetlen ponttal lett világbajnok a McLaren brit pilótája a brazil előtt.

Massa annak idején igyekezett emiatt elérni, hogy az FIA törölje a szingapúri eredményt, aminek köszönhetően utólag ő lehetett volna a 2008-as világbajnok. Csakhogy a Nemzetközi Sportkódex kimondja, hogy az FIA év végi gálája után már nem lehet módosítani a bajnokság végeredményét, emellett az FIA azzal is indokolt, hogy arra nem volt bizonyítékuk, hogy a Renault teljes legénysége vagy akár Alonso tudott volna a tervezett ütközésről.

 

Ecclestone kavarta fel az állóvizet

Néhány hete aztán újból előkerült a téma, hiszen mint arról mi is beszámoltunk, Bernie Ecclestone, az F1 akkori első embere egy interjúban beismerte, hogy Max Mosley FIA-elnökkel egyetemben már 2008-ban tudtak a Piquet-féle esetről, csak a sportág tisztaságának megvédése érdekében – ne feledjük: egy évvel voltunk a kémbotrány után – inkább nem léptek.

f1-massa-2008-szingapur

„Elég információnk volt már akkoriban, hogy kivizsgáljuk az ügyet. A szabályok szerint ebben a helyzetben törölnünk kellett volna a szingapúri verseny eredményét. Ez viszont azt jelentette volna, mintha a futamot meg sem tartották volna – ebben az esetben pedig Felipe Massa lett volna a világbajnok, nem Lewis Hamilton” – mondta Ecclestone. „Úgy döntöttünk, nem lépünk semmit. A sportot akartuk védeni, megóvni egy óriási botrányól. Ezért kérleltem egy angyal módjára a korábbi versenyzőm, Nelson Piquet-t, hogy maradjon csendben.”

 

Massa megvizsgálja a jogi lehetőségeit

Ecclestone nyilatkozata Massához is eljutott, s mint arról nemrég a Stock Car Pro Series egyik fordulóján a Motorsportnak beszélt, megvizsgálják, hogy mindezek fényében nyílik-e jogi lehetőségük bármire: „Van egy szabály, ami kimondja, hogy attól a pillanattól kezdve, hogy a versenyző megkapta a bajnoki trófeát, a dolgokon nem lehet változtatni, még akkor sem, ha kiderül, hogy valakit megloptak. Annak idején a Ferrari ügyvédei beszéltek nekem erről a szabályról. Más ügyvédeket is meglátogattunk, és mind azt mondták, hogy nem tehetünk semmit. Szóval logikus módon elhittem, hogy ez a helyzet.”

„De 15 év után hallhatjuk, hogy a kategória többi tulajdonosa már 2008-ban tudott erről az FIA elnökével együtt, de nem tettek semmit, nehogy beszennyezzék az F1 nevét. Ez nagyon szomorú tudni, hogy törölni kellett volna annak a versenynek az eredményét, s akkor enyém lett volna a cím. Végső soron én veszítettem a legtöbbet azzal az eredménnyel. Úgyhogy utánajárunk, hogy felmérjük mindezt.”

„Vannak szabályok meg sok minden más, függően az országtól is, nem lehet 15 évet visszamenni azért, hogy megoldjuk a dolgokat. De szándékomban áll megvizsgálni a helyzetet: áttanulmányozni, mit mondanak a törvények és a szabályok. Kell lennie elképzelésünknek arról, hogy mit lehet csinálni.”

f1-massa-2008-brazil

Massa azt is hangsúlyozta, hogy nem az anyagiak érdeklik, hanem az igazság: „Nem anyagi megfontolásból, hanem az igazságot szem előtt tartva megyek utána. Úgy gondolom, ha valami olyanért büntettek, ami nem a te hibád, s ha ez egy meglopott, elcsalt verseny eredménye, ott igazságot kell szolgáltatni. Igazából az egyetlen helyes megoldás, ha törlik annak a futamnak az eredményét. Csak így lehet igazságot szolgáltatni ilyen ügyben” – fogalmazott a korábbi versenyző, aki elárulta: akkori csapatával, a Ferrarival még nem beszélt erről.

 

Amiért kevés az esélye a változtatásnak

A brazil ex-F1-es rávilágított, hogy a sportvilágban nem példa nélküli, hogy akár hosszú-hosszú évekre visszamenőleg is módosítanak az eredményeken: Massa Lance Armstrong kerékpáros esetét hozta elő, akitől doppingvétség miatt utólag mind a hét Tour de France-győzelmét elvették (és nem is hirdettek helyette másik győztest).

Massa esélyei azonban igencsak csekélyek. Mint arra a Motorsport cikke is rámutat, eleve felülvizsgálati kérelmet az adott nagydíj utáni 14 napon belül lehet csak benyújtani, valamint maximum négy nappal az FIA év végi díjátadó ceremóniája előtt.

Másrészt az FIA igazságszolgáltatási rendszere egyértelművé teszi, hogy a legfelsőbb hatóság, ameddig Massa elviheti az ügyet, az a független Nemzetközi Fellebbviteli Bíróság: bár elméletben a brazil akár a Sportdöntőbírósághoz is fordulhatna, a CAS-nak ilyen kérdéskörben nincs hatásköre az FIA felett (csak a doppingellenes ügyekben vehet részt a szervezet). Részben amúgy ez volt az egyik oka annak, hogy a Mercedes sem feszegette sokáig a 2021-es botrányos Abu Dhabi Nagydíj felülvizsgálatát: „Az FIA nem osztályozhatja a saját házi feladatát” – fogalmazott akkor Toto Wolff.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: