DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Sprintek, naptárak, bomba Ferrari – szerdai hírek

Utoljára ülésezett idén a WMSC, amely több F1-es döntést is hozott, miközben a száguldó cirkusz már 2026-ra is készül: egy csokorba gyűjtöttük a nap legfontosabb híreit.

Szerdán tartotta idei utolsó ülését a Motorsport Világtanács, amelyen elfogadták a 2023-as szezon hat Formula-1-es sprintjének helyszíneit – a pályák listája itt olvasható.

f1-sprint-interlagos-start-2022



Szintén ezzel kapcsolatos döntés, hogy megduplázzák a csapatok költségengedményeit a sprintekkel összefüggésben – de nemcsak erről, hanem például a koronavírus-szabályok lazításáról is határozott a WMSC: részletek ITT.

Még mindig a Világtanács: több versenyszéria 2023-as naptárát véglegesítették. Magyar szempontból a Kamion-Eb hungaroringi és a Ralikrossz-Eb nyirádi állomásainak időpontjait ismerhettük meg.

Visszatérve az F1-re: a szabályalkotók tervei szerint 2026-tól az új erőforrások mellett könnyebb és kisebb autók is érkezhetnek – erről itt írtunk bővebben.

A Ferrari továbbra is szolgáltatja a témákat: egyfelől körüljártuk, mitől is lehet valóban „bomba” a jövő évi erőforrásuk; másfelől Mattia Binotto távozása kapcsán nyilatkozott mindkét rivális topcsapat főnöke, Christian Horner és Toto Wolff – utóbbi azt is elárulta, hogy szerződtetné-e a Mercedeshez a(z ex)csapatfőnököt.

f1-ferrari-sainz-spielberg-engine

Daniel Ricciardo eközben arról beszélt őszintén, hogy úgy érzi, kiégett, ezért részben még örül is, hogy nem jutott neki ülés 2023-ra – részletek itt. S ha már McLaren: a wokingiaknál arról beszéltek, hogyan szeretnék megtartani Lando Norrist.

Újabb tehetséget igazolt juniorprogramjába a Red Bull: ezúttal a Formula-3 idei bajnoki ezüstérmesére, Zane Maloney-ra csaptak le, aki F1-es tartalék is lesz az energiaitalosoknál 2023-ban – részletek itt olvashatók.

Nemzetközi vizekre evezve fontos hír volt, hogy a Hyundai WRC-csapatánál tér vissza a korábban az F1-ben a Renault-t irányító Cyril Abiteboul. További WRC-s hír, hogy Ott Tanak pedig épp a Hyundaitól igazol át az M-Sporthoz.

Végezetül pedig egy kis „házunk tája”: egyrészt megjelent a Formula Motocast idei utolsó adása, amelyben a stáb a 2022-es szezont értékelte töviről-hegyire; másrészt szombaton közönségtalálkozót szervezünk Nyíregyházán Kiss Norberttel, aki negyedik Eb-címe mellé idén is begyűjtötte a TOP 50 Magyar Autóversenyző lista első helyét.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: