DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Mitől is lesz bomba az új Ferrari-motor?

Hivatalosan csak megbízhatósági fejlesztéseket lehet eszközölni, de Günther Steiner szerint a Ferrari új erőforrása nagy előrelépést jelent majd. De mitől?

„Találkoztam Mattia Binottóval, és azt mondta, hogy a jövő évi motor egy ’bomba’ lesz” – nyilatkozta nemrég Günther Steiner, a Haas csapatfőnöke. Márpedig Ferrari-kérdésben különösen érdemes odafigyelni arra, amit ő mond, hiszen a Haasnak most már több irodája is van Maranellóban, a Scuderia központjában, ráadásul a Ferrari hajtásláncát használja a csapat, így van rálátása arra, hogy min dolgoznak az olaszok.

Binotto ugyan már nem a Ferrari csapatfőnöke (illetve január 1-től már nem lesz az), de ettől még érdekes kérdés, hogy pontosan mitől is lehet 'bomba" az az erőforrás. A szabályok szerint a motorfejlesztéseket befagyasztották, csak a megbízhatóság javítása érdekében lehet változtatásokat eszközölni, ahogy arra például az Alpine vezetősége és Otmar Szafnauer csapatfőnök is rámutatott: ők tudatosan döntöttek az erősebb, de még megbízhatatlanabb motor mellett 2022-re, mert a teljesítményen nem, a megbízhatóságon viszont lehet még módosítani.

f1-ferrari-sainz-spielberg



A 2022-es év során jó pár esetben adódott technikai probléma a Ferrari motorjaival is, rengeteg pontot veszített el Charles Leclerc és Carlos Sainz is ezek miatt, és bár az idény végére ezek elmúltak, Binotto már korábban, a nyári szünet előtt is beszélt arról, hogy a hibákat fejlesztésekkel lehet elhárítani, de nem kapkodnak velük, úgy akarják őket megoldani, hogy a lehető legnagyobb hasznot szakítsák vele.

 

A megbízhatósággal érkező teljesítményt engedi az F1

A RacingNews365.com arról számolt be, hogy a Ferrari végül 2022 nagy részét, az idény második felét pedig jelentős mértékben annak szentelte, hogy átvariálja az erőforrást, és át is tervezte bizonyos elemeit (állítólag főleg a belsőégésű motor felső részét) úgy, hogy nemcsak a megbízhatósági problémákat hárítsa el, de ennek apropóján teljesítményt is nyerjen.

A hírek szerint a belsőégésű motor befecskendezéső rendszerét tervezték át teljesen, ugyanis az idény során az derült ki, hogy a 2022-es verzió nem működik hatékonyan, emiatt pedig jelentős hőhatásoknak és konkrét fizikai erőhatásoknak teszi ki nemcsak saját magát, de a turbót, illetve az MGU-H-t is. Ezzel oldják meg a megbízhatósági gondokat, ugyanakkor jelentős teljesítménynövekedést is várnak a változtatástól.

A szabályok megengedik mindezt, ha valaki a megbízhatósági gondok megoldása közben pluszteljesítményt talál, az a szabályzat értelmében csak járulékos nyereség.

f1-ferrari-sainz-spielberg-engine

A rengeteg meghibásodás megoldásából teljesítményt is nyerhet a Ferrari
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: