DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Vettel már nem szereti a mostani jogász-Formula-1-et

A Ferrari német pilótáját egy bírói döntés fosztotta meg a győzelemtől Kanadában, amire igen indulatosan reagált. Később lehiggadt, de alapvetően nem szereti, hogy nem mondhatja ki, amit gondol.

A négyszeres világbajnok úgy érzi, a Formula-1 már nem az a sport, amibe gyerekkorában beleszeretett és amin felnőtt. A pilóták úgy beszélnek, mintha jogászok lennének és senki nem mondhatja ki nyíltan azt, amire valójában gondol. Montreali büntetését továbbra sem érzi jogosnak, a Ferrari pedig fellebbezési kérelmet nyújtott be, így a futam végeredményét nem tekinthetjük véglegesnek.

A Ferrari-pilóta szerint éppen az incidens kapcsán érzékelhető felhördülés mutatja, mennyire rossz irányba mozdult el a Formula-1 az utóbbi években. „Rettentően szeretem a régebbi versenyeket, a régi autókat és a korábban versenyző pilótákat. Azt kívánom, bárcsak az ő idejükben versenyezhetnék, sokkal inkább, mint ma” – idézi Vettelt az Autosport.com szakoldal.

Vettel elsőként indult, elsőként érkezett a célba, mégsem nyert


„Csak hallgassuk meg, miket mond mindenki a rádióban, egyfajta hivatalos nyelvezetben beszélünk. Pedig azt kellene kimondanunk, amit valójában gondolunk. Nem értek egyet, hogy ebbe az irányba halad a sportág. Ilyenekről beszélünk, hogy előnyt szerzett, illetve nem szerzett előnyt. Úgy vélem, ez egy az egyben nem jó így. Nem ezt kellene csinálnunk az autóban.”

„Számomra ez a sport a versenyzésről szólna, ahogy az előbb említettem, a versenyen történt esetről pedig a korábbi Formula-1-es pilóták és a nagyközönség is úgy gondolja, a versenyzés része. Mostanában azonban már nem erről szól az F1, a nyilatkozataink úgy hangzanak, mintha jogászok használnák saját, hivatalos nyelvüket. Ez nincs rendben, ez nem az a sport, amibe annak idején beleszerettem, amikor néztem a versenyeket” – fogalmazott élesen Sebastian Vettel.

Hogy képes lett volna másképp megoldani a fűre való lecsúszás utáni visszatérést? „Nem, hogyan? Két kezem van, mindkettő a kormányon volt és azon dolgoztam, hogy ismét irányításom alá vonjam az autót” – reagált sokadszor ugyanarra a kérdésre a német. Az viszont könnyen elképzelhető, hogy az ügynek még messze nincs vége.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: