DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

A Ferrari megóvhatja Vettel büntetését

A pályán ugyan Sebastian Vettelt intették le elsőként Kanadában, ám egy vitatható versenybírói döntés miatt Lewis Hamiltont hozták ki győztesnek. A Ferrari nem nyugszik bele, fellebbezni akar.

Könnyen lehet, hogy a Formula-1-es Kanadai Nagydíj végeredménye még mindig nem a végleges sorrend, pedig így is elég érdekesen nézett ki, hogy nem a célvonalat elsőként áthasító Sebastian Vettel lett a futam győztese, hanem a másfél másodperccel mögötte célba érő Lewis Hamilton.

Montreal több ízben is hozott már furcsaságokat, most egy újabbal bővült az emlékezetes versenyek sora. Hosszú idő után először végre valós, óriási küzdelmet láthattunk az első helyért, ráadásul két különböző istálló pilótája vívta ezt a csatát. Az első helyről rajtoló, de a kemény keveréken láthatóan kissé lassabb Sebastian Vettel hősiesen védte pozícióját az idén már négy versenyt megnyerő Lewis Hamiltonnal szemben.

Ám a 48. körben a nagy nyomás alatt vezető német megingott, kicsúszott a fűre az egyik sikánban, majd úgy tért vissza, hogy Lewis Hamilton már nem fért el mellette és fékezni kényszerült. Nem történt baleset, mindketten folytatni tudták, de Hamilton azonnal panaszkodott rádión, hogy a Ferrari veszélyesen tért vissza a pályára. A versenyfelügyelők hosszas várakozás után végül plusz öt másodperccel büntették Vettelt, ezzel pedig a győzelem sorsáról döntöttek a Scuderia kárára. Ezzel jelen állás szerint Hamilton idén már öt futamgyőzelemmel rendelkezik, a Mercedes pedig hétből hétszer lett (?) első.

A Ferrari valószínűleg fellebbez a büntetés ellen, de nem lesz könnyű dolga


A Ferrari késő este egy közleményben figyelmeztette az FIA-t, hogy jogtalannak tartják a győzelem ilyen büntetéssel történő odaajándékozását, mivel meglátásuk szerint Vettel nem tért vissza veszélyesen a pályára és nem kényszerítette le Lewis Hamiltont sem onnan.

Az istállónak 96 óra áll rendelkezésére, hogy eldöntse, benyújtja-e fellebbezését a büntetés ellen. Ha így történik, egy jogi procedúra veszi kezdetét, amelyben több érintett meghallgatására is számítani lehet, aminek végén a fellebbviteli bíróság döntést hozna, hogy helyben hagyja-e a büntetést, vagy megsemmisíti.

A vörös istállónak mindenesetre valamilyen komolyabb bizonyítékkal kell előállnia, mivel elméletileg a verseny közben kiszabott büntetések ellen fellebbezésnek helye nincs. Az autosport.com információi szerint azonban a fellebbezési kérelmet a Ferrari már be is nyújtotta, innentől alig négy napjuk van eldönteni, továbbviszik-e az ügyet.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: