DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Hamiltoné lett Vettel győzelme

Sebastian Vettel hiába autózott az egész verseny során az élen, egy újabb teljesen érthetetlen hiba után veszélyesen jött vissza Hamilton elé, ami miatt büntetést kapott, így Hamilton győzött.

Izgalmasnak ígérkezett a Kanadai Nagydíj, hiszen alaposan felfordult a jól megszokott erősorrend szombaton: Sebastian Vettel elcsente a pole-t Lewis Hamilton elől, Ricciardo a negyedik helyet szerezte meg a Renault-val, Bottas még a legjobb öt közé sem fért be, Verstappen pedig már a Q2-ben kiesett.

Lewis Hamilton autóját olajszivárgás miatt még a rajtrácson is szerelték, és eléggé nehézkesen indult el a felvezető körre, és bár a harmadik helyről induló Leclerc támadta a britet, de Hamilton megőrizte a második pozíciót. Valtteri Bottast viszont lerajtolta Nico Hülkenberg, így a világbajnoki babérokra törő finn csak a hetedik helyen körözött ekkor. Történt egy kisebb incidens is, ugyanis Albont szendvicsbe fogta Giovinazzi és Perez, így elvesztette az első szárnyát a Toro Rosso versenyzője.



A lágy gumikon induló versenyzők kerékcseréit Pierre Gasly nyitotta meg a nyolcadik körben, eközben pedig Max Verstappen lopta magát egyre előrébb a mezőnyben. Lando Norris a nyolcadik kör végén kiállt a célegyenes végén. A McLaren jobb hátsó féltengelye látszólag minden ok nélkül eltört, így a brit versenyző feladni kényszerült a Kanadai Nagydíjat.

Ezután elég csendes mederben folydogált tovább a verseny, aztán a Ferrari stratégái dobták fel a futamot, mikor szóltak Vettelnek, hogy a B tervre váltanak. Igaz, senki sem tudta, hogy az mit is jelent pontosan, de biztos, ami biztos, Leclerc-nek is szóltak róla.

A 27. körben Antonio Giovinazzi csúszott meg az 1-es kanyarból kifelé jövet, és nem sok híja volt, hogy a fal állítsa meg az olaszt. Az élmezőnyből ekkorra már csak Charles Leclerc nem állt ki kerékcserére, míg Vettel és Hamilton is a legkeményebb keverékre váltottak. A 33. körben aztán a monacói is kiállt, hogy a kemény gumikra váltson, de Verstappen mögé érkezett vissza a negyedik helyre, de még a kör végén a holland elé került.

Ricciardo és Bottas az ötödik-hatodik helyen bíbelődtek egymással, de az ausztrál nem engedett, hiába próbálkozott háromszor is a Mercedes pilótája. Sokadik próbálkozásra aztán Bottas végül megelőzte Ricciardót, de a renault-s nem adta olcsón a bőrét, de közben nagyobb izgalmakat ígért, hogy Lewis Hamilton utolérte az élen álló Vettelt.

A 48. körben Vettel hatalmasat hibázott, lecsúszott a fűre, majd úgy jött vissza a pályára, hogy Hamilton kis híján beletette a falba. A brit egyből be is panaszolta a németet rádión keresztül. Verstappen pedig 48 kört követően döntött úgy, hogy elég volt a kemény gumikból, és a közepesekre váltott, azonban mindkét Renault megelőzte őt a bokszkiállása alatt.

Ahogyan várható is volt, a versenyfelügyelők vizsgálni kezdték Vettel manőverét, Verstappen pedig megelőzte Hülkenberget, aztán Ricciardo után eredt, akit szintén kikerült, két körrel később. Magnussen közben rúgott egy hatalmas öngólt, ugyanis az utolsó előtti helyen autózó dán bemondta a rádióba, hogy ez élete legrosszabb élménye, ami versenyautóban érte őt. Günther Steiner aztán gyorsan helyre tette a pilótáját, aki az időmérőn csúnyán összetörte a Haast: „Nekünk sem volt kellemes éjszakánk, ami elég az elég!” – szólt ingerülten a csapatfőnök.

12 körrel a vége előtt aztán jött a várható üzeet: Sebastian Vettel ötmásodperces időbüntetést kapott, ekkor 2,8 mp-cel vezetett Lewis Hamilton előtt. Azonban Vettel nemhogy növelte volna az előnyét, hanem Hamilton ért hozzá egy másodpercen belülre, így a Ferrari következő futamgyőzelme Raikkönen austini sikere óta továbbra is várat magára. A versenyben futott leggyorsabb körért járó pluszpontért kihozta a végén Bottast a Mercedes, a finn pedig be is zsebelte az egy pontot.

Íme, a Kanadai Nagydíj végeredménye:

 

1 Lewis Hamilton Mercedes 70 1ó29p07.084mp
2 Sebastian Vettel Ferrari 70 3.658s
3 Charles Leclerc Ferrari 70 4.696s
4 Valtteri Bottas Mercedes 70 51.043s
5 Max Verstappen Red Bull/Honda 70 57.655s
6 Daniel Ricciardo Renault 69 1 kör
7 Nico Hulkenberg Renault 69 1 kör
8 Pierre Gasly Red Bull/Honda 69 1 kör
9 Lance Stroll Racing Point/Mercedes 69 1 kör
10 Daniil Kvyat Toro Rosso/Honda 69 1 kör
11 Carlos Sainz Jr. McLaren/Renault 69 1 kör
12 Sergio Perez Racing Point/Mercedes 69 1 kör
13 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo/Ferrari 69 1 kör
14 Romain Grosjean Haas/Ferrari 69 1 kör
15 Kimi Raikkonen Alfa Romeo/Ferrari 69 1 kör
16 George Russell Williams/Mercedes 68 2 kör
17 Kevin Magnussen Haas/Ferrari 68 2 kör
18 Robert Kubica Williams/Mercedes 67 3 kör
- Alexander Albon Toro Rosso/Honda 59 Kiállt
- Lando Norris McLaren/Renault 8 Felfüggesztés

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: