DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
WEC

Drámai szezonzáró, Webberék a világbajnokok!

Aligha alakulhatott volna ennél izgalmasabban a WEC bahreini fináléja: az éllovas, 17-es rajtszámú Porsche hamar visszaesett, ám végül felértek az ötödik helyre, ami a vb-címet jelentette számukra.

A Brendon Hartley, Timo Bernhard, Mark Webber által alkotott trió vághatott neki az élről a hosszútávú-világbajnokság idei utolsó versenyének Bahreinben. Azonban még fél óra sem telt el a hatból, amikor a 17-es rajtszámú Porschének problémái adódtak a hibridrendszerrel, így kénytelen voltak kiállni a bokszba. A szerelők hosszú percekig dolgoztak az autón, s csak négykörös hátránnyal, a 31. helyen tudtak visszatérni a versenybe.

Innentől kezdve az volt a kulcs, hogy az alakulat meddig tud felzárkózni, valamint hogyan alakul az élen a két Audi és a másik Porsche küzdelme. A Fässler, Treluyer, Lotterer hármas – megérezve a lehetőséget – az élre tört, ám a nyomukban ott loholt a rivális gyártó másik autója, miközben a 8-as Audinak technikai problémái szintén adódtak.

Webber_Bahrein_DPPI



Webberék eközben már egészen az ötödik helyig felzárkóztak, így már csak arra volt szükségük, hogy a testvérautó megelőzze az éllovas Audit. Ez egy látványos adok-kapok után meg is történt, s miután már csak nőtt kettejük között a különbség, a Lieb, Dumas, Jani trió győzelemmel zárta az idényt, ezzel pedig egyúttal az is eldőlt, hogy a Hartley, Bernhard, Webber hármas vált a 2015-ös esztendő világbajnokává!

Lottererék a futamot és a pontversenyt is a második helyen zárták, míg a dobogó alsó fokára az élete utolsó versenyén részt vevő Alexander Wurz, valamint két kollégája, Stephane Sarrazin és Mike Conway állhatott még fel.

Ami a többi kategóriát illeti: az LMP2-ben a G-Drive idei negyedik sikerét aratta, ezzel pedig stílusosan hódították el a géposztály bajnoki címét Sam Bird, Julien Canal és Roman Rusinov révén. A GTE Pro is Porsche-sikert hozott: Patrick Pilet és Frederick Makowiecki a mai hatórás viadalt, Richard Lietz és Michael Christensen pedig ötödik helyével az összetettet nyerte meg. Az amatőrök között Pedro Lamy, Paul Dalla Lana és Mathias Lauda harmadszor nyert a szezonban, a cím azonban a ferraris Andrea Bertolini, Viktor Shaitar, Alekszej Basov hármasé lett.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: