Miért nem kerülheted meg a HACCP-t? – tanulságos példa egy sütőüzemből
DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2025. december 11. csütörtök
Egyéb

Miért nem kerülheted meg a HACCP-t? – tanulságos példa egy sütőüzemből

A közelmúltban egy sütőüzem működését függesztette fel a hatóság, miután olyan állapotokra bukkantak, amelyek egyértelműen veszélyeztették a fogyasztók biztonságát.

Támogatott tartalom!

httpsmegvedelek.hu - 2025 december - Cikk1



A vizsgálat több száz kilogramm olyan terméket is érintett, amelyek eredete nem volt visszakövethető vagy már lejárt, így azonnal ki kellett vonni őket a forgalomból. A hatóság egyértelművé tette: csak akkor folytathatják a munkát, ha a hiányosságok maradéktalanul megszűnnek, és ezt egy következő helyszíni ellenőrzés is megerősíti.

 

A falakon lerakódott szennyeződés, a rovarmaradványok, a rossz állapotú berendezések és a hiányos dokumentáció mind arra utaltak, hogy a vállalkozás nem tartotta be a HACCP előírásokat.

 

Miért ilyen fontos a HACCP?

A Megvédelek.hu HACCP dokumentációja túlmutat a formális követelményen, olyan rendszerről beszélünk, amellyel az élelmiszerbiztonságot érintő problémák még azelőtt felszínre kerülhetnek, hogy valódi kárt okoznának. Az alapja az előrelátás: fel kell ismerni a lehetséges veszélyeket, meg kell határozni, hol tudod ezeket megelőzni, és ügyelni kell arra is, hogy a kritikus pontok folyamatosan ellenőrizve legyenek. A lényeg, hogy az egész folyamatot biztonságossá tedd az alapanyag beérkezésétől az étel fogyasztóhoz kerüléséig.

Ez a szemlélet az élelmiszeripar minden területére érvényes, mérettől függetlenül. Mindegy, hogy egy kis pékséget, egy éttermet vagy egy nagyüzemet vezetsz, ugyanazt a felelősséget vállalod a vendégeid és a vásárlóid egészségéért. A rendszer következetes működtetése nem csak a hatóságok miatt fontos, egyfajta bizalmi alap: az emberek szeretnék tudni, hogy amit tőled vásárolnak, az biztonságos.

 

Hol siklott félre a sütőüzem?

A látottak alapján egyértelmű volt, hogy a higiéniai környezetet nem tartották fenn megfelelően. A koszos felületek, a rovartetemek és az elhanyagolt eszközök arra utaltak, hogy a napi takarítás és fertőtlenítés nem történt meg a szükséges alapossággal. A nyomon követés és a dokumentálás hiánya pedig azt mutatta, hogy a vállalkozás nem tudta bizonyítani, honnan érkeztek az alapanyagok, mikor kerültek feldolgozásra, és milyen körülmények között történt a gyártás.

Ha a HACCP a gyakorlatban is működött volna, egyszerűen ezek a hibák fel sem merülnek. Egy jól felépített rendszerben nem tud elsikkadni a tisztaság, nem maradnak rejtve a lejárt termékek, és az sem fordulhat elő, hogy bármi is nyomon követhetetlen legyen.

Összehasonlításképpen egy példa, hogy ne vedd félvállról

Amennyiben élelmiszerrel dolgozol, a HACCP nem egy „letudandó adminisztráció”. Gondolj bele, hogy mi történne, ha az autódat csak elméletben, papíron szervizeled le. A gyakorlatban, vagyis közúton súlyos baleset is történhet pl.: egy meghibásodott fékrendszer miatt. Épp így van ez a gyártásban és a vendéglátásban is, ha nincs a gyakorlatba ültetve a HACCP annak komoly következményei lehetnek az emberek egészségére nézve. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: