DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Ricciardót már nem érdekelte a statisztika

Daniel Ricciardo az évad első harmadában fölényesen jobb volt, mint csapattársa, az év végére azonban jelentősen elmaradt Verstappentől. Az ausztrált azonban jóval több balszerencse érte.

Egy ideig frusztrálta a hétszeres futamgyőztes, jövőre a Renault-hoz igazoló pilótát, hogy fiatal csapattársa fokozatosan utolérte és lehagyta őt a pontversenyben. A tapasztalt ausztrált azonban szinte példátlan balszerencse-sorozat kísérte idén, hatszor kényszerült kiállni technikai hiba miatt, ami a modern kori Formula-1-ben egyáltalán nem megszokott egy élcsapatnál. Verstappennél ez a szám mindössze kettő.

Kiválóan indult a szezon Ricciardo számára, az első hat versenyből kettőt is sikerült megnyernie, igaz Kínában az időmérő előtti harmadik szabadedzésen, Monacóban pedig a versenyen adódott motorhibája, de előbbi esetben egy gyors motorcserének, a hercegségben pedig kitartásának és megváltoztatott vezetési stílusának köszönhetően végül diadalmaskodhatott. Ebben az időszakban Max Verstappen igencsak bukdácsolt, mind a hat versenyhétvégén valamilyen hibát követett el, ami miatt vagy kiesett, vagy saját magát hozta nehéz helyzetbe. Bakuban a két pilóta összeütközött, így a Red Bull remek helyzetből nullázott.

Ricciardo annyira sok pontot veszített a második félévben a sorozatos meghibásodások miatt, hogy végül Verstappen közel másfélszer annyi egységet gyűjtött, mint idősebb csapattársa. Az ausztrál elismerte, hogy eleinte nagyon zavarta, ám később megbirkózott ezzel és inkább nem törődött a pontversennyel. Utólag is úgy gondolja, egyáltalán nem valós a Verstappennel szembeni hátránya.

Az évad egyik sötét foltja a Red Bullnak a bakui incidens volt


„Eljött számomra egy pont, valószínűleg a nyári szünet környékén, amikor már nem izgattam magamat a statisztikák miatt. Tudtam, hogy idén az időmérős összevetésben már veszítek, de kit érdekel? Jó eséllyel kevesebb pontom lesz év végén, de kit érdekel? Egyszerűen csak meg akarom tenni, amire képes vagyok. Ha sikerül, sikerül, ha nem, akkor is megy tovább az élet” – elemezte az évad nehézségeit Daniel Ricciardo az Autosport hasábjain.

„Természetesen valamennyire azért érdekelt, de így alakult, nem akartam túlzottan dicsekedni vele. Olyan sok más dolog is eszemben volt akkor, nem akartam magam terhelni további felesleges elvárásokkal. A tőlem telhető legjobb munkát végeztem, ha meg tudom verni (a csapattársat), megteszem, ha nem, akkor majd legközelebb újra megpróbálom.”

Azért döntött a váltás mellett nyáron, mert egyáltalán nem a szája íze szerint alakult az évad első fele sem? „Az első hatból kettőt megnyertem, de a másik négynél mindig történt valami drámai. Melbourne-ben már akkor büntetést kaptam, amikor a szezon szinte még el sem kezdődött. Már akkor készen álltam arra, hogy a falon is keresztülmegyek a ki****ott könyökömmel.”

„Bahreinben a versenyem már az első körben véget ért. Kínában pedig egészen látványos győzelmet arattam. Utána pedig következett Baku, ahol mindannyian pontosan tudjuk, mi történt. Az első hat versenyhétvége már előrevetítette, hogy az egész évben folytatódni fog ez a nagy őrület” – tekintett vissza Ricciardo. Arra azért nyilván ő sem számított, hogy monacói győzelmét követően a hátralevő tizenöt versenyen a dobogó sem jön össze számára és összesen nyolc kieséssel zárja a szezont.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: