DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Vettel: A rajtnál gond lehet az új aszfalt miatt

Szocsiban a rajtrács első három helyénél új, hátrébb régebbi aszfalt található, Sebastian Vettelnek külön érdekes a helyzete, két kereke az egyik, a hátsók pedig a másik típusú aszfalton lesznek.

A négyszeres világbajnok német pilóta szerint nem volt a legjobb ötlet, hogy a szocsi aszfaltcsíkon a rajthelyeknél az elején új, hátrébb pedig régebbi aszfaltréteg található. Úgy véli, ha már újraaszfaltozták azt a részt, akkor legalább a teljes rajtrácsra kiterjedően kellett volna elvégezni.

Az első két kockából induló Valtteri Bottas és Lewis Hamilton a frissebb rétegen helyezkednek majd el, Sebastian Vettel első kerekei szintén, ám a hátsó, hajtott kerekei már a régebbin, ahogy a mögüle rajtolók mindegyike is. Ez tapadásbeli különbséget hozhat a startnál, az új aszfalt valószínűleg jobban tapad, ami a Mercedeseknek kedvezhet.

Sebastian Vettel tart az újraaszfaltozott és a régi rész közti különbségtől a rajtnál


„Hogy lesz-e hatása a rajtokra? Nem tudom, eleinte úgy gondoltam, hogy a harmadik helyről még jól lehet támadni, de ez a különbség szerintem nem jó. Úgy vélem, nem jó ötlet, hogy csak egy kis részt aszfaltoztak újra, ha már valamit megújítunk, akkor tegyük azt az egész felülettel. De jelenleg ez van” – nyilatkozta Sebastian Vettel a Motorsport.com kérdésére válaszolva.

Valtteri Bottas is bizonytalan abban, lesz-e kihatással a minőségi különbség a piros lámpák kialvásakor. „Pontosan nem tudjuk megmondani, hogy mennyi tapadásbeli differenciát jelent, ha egyáltalán jelent. Általában a frissebb rétegek valamivel jobb tapadást biztosítanak, de ez az aszfalt típusától is függ.”

Lewis Hamilton megerősítette csapattársa álláspontját. „Nincs két egyforma aszfalt, de nem végeztünk rajtgyakorlatokat a pálya azon részén. Arra tippelek, hogy valóban különbözni fog a két különböző réteg, de hogy jobb lesz-e, vagy rosszabb, majd meglátjuk” – tette hozzá Hamilton.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: