DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

A kielemzett adatok miatt vált Hondára a Red Bull

A bikák csapatfőnöke szerint szakmai indokok alapján döntöttek úgy, hogy jövőre a Renault-motort Hondára cserélik. Daniel Ricciardót azonban egyelőre nem sikerült erről meggyőzni.

Kanadában vetették be először új fejlesztésű motorjaikat az F1-es gyártók (kivéve a Mercedest, a németek csak Franciaországra készültek el a frissített verzióval, hogy bevetésre késznek találták megbízhatósági szempontból is), a Red Bull pedig úgy döntött, az egyenesekkel tűzdelt pályán tüzetesen analizálni fogják az anyacsapat autóiban dolgozó Renault-, illetve a Toro Rossókban futó Honda-erőforrás teljesítményét.

Hónapokig ment a huzavona, az energiaitalos istálló ugyanis próbálta minél inkább húzni az időt a döntéssel, hogy jövőre a franciákkal, vagy a japánokkal szerződjenek. Kanadában valóban biztatóan kezdett az új Honda-variáns, de az utóbbi négy helyszínen mind a négy alkalommal meghibásodott vagy az edzésen, vagy a versenyen.

Tény, hogy a Renault is rettentő nagy lóerőhátrányban van a Ferrari-Mercedes duóval szemben, így a bikák jelenleg önerőből esélytelenek legyőzni az élen haladó négy pilótát. A fejlesztés bemutatása óta sem meggyőzőek a franciák, a sebesség mellett a megbízhatóság is hiányzik. Igaz, a Honda sem igazán villog az utóbbi hetekben, bár tény, hogy az elmúlt bő egy évben nagyot javultak.

Érzelmi vagy szakmai indokok alapján döntött a Red Bull?


Christian Horner, a bikák csapatfőnöke egyértelműen biztos abban, hogy a Honda a jövő évben máris látványos javulást hoz az erőforrás tekintetében az istállónak. Ausztrál pilótája azonban egyelőre nincs meggyőződve arról, hogy nem érzelmi döntés született a szakmai helyett, mivel a Red Bull és a Renault kapcsolata az utóbbi években látványosan megromlott.

„Úgy gondolom, hogy ameddig nem vezettem egy Honda-motoros autót, nem tudhatom, hogy tényleg jobb erőforrás-e. Nyilván többször is beszélgettem erről a csapattagokkal, ők megadták nekem a magyarázatot. A legfontosabb, hogy megértsem, pontosan miért váltottak, nem vezérelhették kizárólag az érzelmek a döntést” – nyilatkozta Daniel Ricciardo a GP fans számára adott interjúban.

„Például olyasmi okból, hogy ’teljesen gallyra ment a viszonyunk a Renault-val, azért tettük, mert mindenképpen váltani szeretnénk’, vagy ilyesmi” – tette hozzá az idén már két futamot megnyerő ausztrál. Ez év eleje óta dolgozik Honda-motor a Toro Rossóban és jobban is szerepel, mint tavaly a McLarenben, de egyértelmű, hogy az utóbbi hetekben a megbízhatóság ismét kérdőjeles.

A Red Bull azonban folyamatosan azt kommunikálja, hogy a japán gyártóval történő szövetség minden téren előnyös lesz. Másrészt azonban a jelenlegi megoldásnál maradva sem biztos, hogy sokkal jobban járnának, gondoljunk csak Max Verstappen véleményére Silverstone után. A fiatal holland ugyanis a Renault brutális lóerő-hátrányára panaszkodik. Amíg a Ferrari fejlesztései beválnak, a francia gyártó lóerő-hátránya megakadályozza a Red Bullt, hogy a világbajnoki címért harcoljon. De vajon jövőre jobb lesz a Hondával?

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: