DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Óriási füstfelhő, mégis megúszta a motor

A rengeteg pech után végre egy jó hírt is kapott Romain Grosjean. A kanadai időmérőn látványos füstfelhőt eregető Ferrari-motor ugyanis nem hibásodott meg, hazai versenyén azt használja.

Nem a szerencse fia idén Romain Grosjean. A rutinos francia hol a csapat, hol a technika, hol saját hibája miatt dobott el számtalan pontot az egyébként elég erős teljesítményt nyújtó Haas-Ferrarival. Még mindig szerzett egység nélkül áll, ütközései miatt pedig többször is céltáblává vált.

Grosjean nem veszítette el értékes erőforrását


Kanadában is utolérte a végzet két ízben is. A szabadedzésen egy mormotát ütött el, az időmérő edzésen pedig már az első másodpercekben látványosan füstölő motorral kényszerült félreállni, így a mezőny végéről volt kénytelen rajtolni. Mindenki biztosra vette, hogy felrobbant az új Ferrari-erőforrás, így hazai versenyén már a harmadikat lesz kénytelen használatba venni.

Le Castellet-ben viszont a baljós előjelek ellenére remek hírt kapott, egyik motorkomponens sem sérült, a tüzetes vizsgálat megállapította, hogy a hibát olajszivárgás okozta. A Ferrari hosszú analízis alá vetette az egységet és kiderült, hogy semmi probléma az erőforrással, ismét beszerelhető. A rutinos francia így nem vesztette el (idén különösen) értékes V6-osát, MGU-H komponensét és a turbó is megúszta.

Grosjean látványos füstölés után állt félre Kanadában

„Az egészet egy olajszivárgás okozta. A montreali időmérős egység került az autóba itt, Le Castellet-ben is, semmi sérülése nincs, ami szerencsés. Az most végképp nem hiányzott volna jelen helyzetben” – nyilatkozta Günther Steiner, a Haas csapatfőnöke.

„A Ferrari elvitte és tüzetesen átvizsgálta, majd szerencsére azzal a hírrel szolgált, hogy semmilyen sérülése nincs a motorkomponenseknek. Kanadában a versenyre új motort szereltünk be, de a mostani visszacserélés természetesen nem jár rajtbüntetéssel” – tette hozzá Steiner, aki úgy véli, kanadai jó teljesítményével Grosjean visszanyerte önbizalmát.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: