DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Ferrari-másolat? Támadják a Haast

Az utóbbi hetekben rendre célkeresztben van az amerikai istálló. A remek teszteredmények után a furcsa, kétszeresen rontott kerékcsere, most pedig klónozással vádolják a Haast és a Ferrarit.

Az Ausztrál Nagydíjon, a Ferrari számára kedvező időpontban bekövetkező kettős bokszutcai bakit merő véletlennek titulálta az amerikai istálló csapatfőnöke, a riválisok (köztük a Mercedes) sem vitatják ezt, nem kezdtek vádaskodásba. Bár tény, hogy Sebastian Vettel egyértelműen ennek köszönheti melbourne-i győzelmét.

A hirtelen történt „varázslatos” teljesítménynövekedést azonban több középcsapat vezetője is nehezen nyeli le. Leginkább a Force India és a McLaren kérdőjelezi meg, hogy a Haas hatalmas előrelépése a Ferrari túlzott technikai segítsége miatt következhetett be.

A Scuderia és szövetségese közötti együttműködés ugyanis csak szabályozott keretek között történhet meg. Az olaszok szállítanak is alkatrészeket a Haasnak, de csak olyanokat, amelyeket a szabályok nem tiltanak. A kiscsapat karosszériáját építő Dallara cégnek pedig megengedik, hogy használják a szélcsatornát is.

Túl nagy a Ferrari-befolyás?


De a túlzott együttműködés tilos, ahogy a mérnökök sem áramolhatnak oda-vissza a két istálló projektjei között. A Force India mindenesetre felettébb gyanúsnak tartja a hirtelen előrelépést. „Nem tudom, hogy csinálják, de ez valami csoda kellett, hogy legyen. Soha ilyet nem láttunk korábban a Formula-1-ben” – panaszkodott Otmar Szafnauer, az indiai istálló műveleti igazgatója.

„Nem tudjuk, hogy lehetséges, hogy egy, mindössze két éve a Formula-1-ben levő csapat, különösebb anyagi háttér nélkül ilyen autót csinál, csoda történt volna? Ha így volt, én is szeretném a varázspálcát” – tette hozzá Szafnauer.

Fernando Alonso, a McLaren pilótája is úgy jellemezte az idei Haast, mint egy Ferrari-replika. A McLaren főnöke, Zak Brown is csodálkozását fejezte ki. „Semmilyen bizonyítékunk sincs, hogy a Haas áthágta volna a szabályokat. De tudjuk, hogy nagyon szoros kapcsolatban állnak a Ferrarival. Mi csak azt szeretnénk biztosan tudni, nem túlságosan szoros-e az a kapcsolat” – így Brown.

„Valami befolyás lehet, mert az autó több része is felettébb hasonlít a tavalyi Ferrarira. De ez a mérnökök és az FIA dolga, hogy szigorúbban is megvizsgálják” – tette hozzá Brown. Mindenesetre a McLaren és a Force India is megvizsgáltatná, nem élt-e a tiltott együttműködés eszközével a Haas. A pellengérre állított csapat főnöke, Günther Steiner azonban csak ennyit reagált a felvetésre: „Semmi olyat nem teszünk, ami ne lenne megengedett.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: