DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Red Bull: Évekig maradhat a Mercedes fölénye

A címvédő gárda mindenkit alaposan elvert az időmérő edzésen. A versenyen nem látszott nagy különbség, de Dr. Helmut Marko attól tart, hogy a Mercedes fölénye még évekig kitart az erőforrás miatt.

Lewis Hamilton 664 ezredet adott a szezonnyitó kvalifikációján a második helyezett Kimi Raikkönennek. Hatalmas egy körön ez a különbség az F1-ben, amit a Red Bull konzulense a motor elképesztő fölényének tud be. Igaz, a futamon nem látszott a nagy differencia, de a biztonsági autós fázisig egyértelműen Lewis Hamiltonnak állt a zászló.

Dr. Helmut Markót aggodalommal tölti el a németek erőforrásának ereje: „A Mercedes mindenkivel játszik. Feltekerhetik a motorjukat, és meghatározhatják, milyen messze legyenek a többiektől. Ezúttal viszont valami nem sikerült nekik.”

„Én mondtam a Ferrarinak: a Mercedes öt tizeddel van előttetek, de ők nem hittek nekem, mindenki elaludt. Egy ilyen motor ellen senkinek nincs esélye, egy teljesen más világról beszélünk” - fogalmazta meg a legnagyobb problémát az osztrák szakember.

 marko-a-mercedes-folenyrol-2018



Marko szerint még pár évig maradhat a jelenlegi állapot: „Egy nagyon jó autónk van, és ezért vagyunk közel, de amíg ezek a motorszabályok vannak érvényben, nem lesz változás 2021-ig. Igaz, a Ferrari kezd felébredni. Ők is rájönnek lassan, hogy sosem fogják elkapni a Mercedest a motor miatt.”

„Egységes erőforrások kellenének, amiről mindig is beszéltünk. Ezek a motorok sokkal távolabb vannak egymástól a teljesítményben, mint 3 százalék. Az FIA-nak cselekednie kell” - zárta mondandóját a Red Bull konzulese.

A McLaren csapatfőnöke, Eric Boullier is egyetért Markóval a fenti témában: „A Mercedes ismét egy rendkívül versenyképes motort épített, aminek úgy tűnik, nagyon nehéz lesz elérni a szintjét. Szükség lenne a Libertytől és az FIA-tól egy korlátozó intézkedésre, hogy több autó harcolhasson az élen.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: