DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Finn belharc - Raikkönen és Bottas ütközései

Az utóbbi két év leforgása alatt feltűnően sokszor, négyszer találkozott össze a pályán Kimi Raikkönen és honfitársa, Valtteri Bottas. Videós összeállításunk ezeket mutatja be.

Elméletileg nincs rossz viszonyban egymással a két finn pilóta a Formula-1-ben, de a 2015-ös Orosz Nagydíj óta négyszer is összetalálkoztak a pályán. A végeredmény vegyes képet mutat, mert néha Raikkönen, néha Bottas húzta a rövidebbet. Az idei évben nyolc futam alatt is kétszer sikerült már koccanniuk, mindkétszer a jégember járt rosszabbul.

Első híres összetalálkozásuk 2015-ben, Szocsiban történt, a harmadik helyért csatáztak az utolsó körben. Raikkönen túl optimistán mérte fel a féktávot, beszúrt Bottas mellé, aki azonban nem engedte el, így nem lehetett más az eredmény, mint ütközés. A legnagyobb nyertes Sergio Perez lett, aki az ötödikről így felugrott a harmadikra.

Még ugyanabban az évben fordítva is megtörtént egy hasonló eset Mexikóban. A hátulról előzni próbáló Valtteri Bottas nem fért el a jobb kanyarban, Raikkönen pedig ráhúzta az autót. Kimi hátsó kereke kitört, így számára véget ért a nagydíj, Bottas Williams-Mercedese nem sérült komolyabban, ő folytatni tudta. Itt inkább megoszlott a felelősség, ami a balesetet illeti.

2017-ben, Barcelonában a rajtnál Bottas nem jól helyezkedett, így Raikkönen kívülről megelőzte és külsőbb íven fordult, ahogy mellette egészen kívül Verstappen is. Bottas úgy gondolta, belül még elfér, de a kerékvető megdobta a Mercedest, meglökte Raikkönent, aki így nekiütközött Verstappennek is. A jégember és a holland pilóta kiestek, Bottas azonban folytatni tudta.

Legutóbb, Bakuban a rajt után Raikkönen remekül előzte meg külső íven Bottast, aki belül próbált visszatámadni, de a kerékvető megint megdobta a Mercedest, így a jobb első kerekével nekikoccant Raikkönen bal hátsójának. Bottas első szárnya és Raikkönen bal hátsó kereke bánta, mindketten jelentősen visszaestek, bár Bottas végül a biztonsági autónak hála felzárkózott egészen a második helyig.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: