DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Vettel mindenkit elvert az FP3-ban

A Ferrarik húztak az élre az időmérő előtti utolsó szabadedzésen Montrealban, de szorosan követi őket Hamilton és Verstappen is. A tapadás továbbra is gyenge a pályán.

A pénteki napon a Mercedes és a Ferrari párharcát láthattuk, a legjobb négyhez egyedül Verstappen tudott közel kerülni. A szombat délelőtt nem indult túl aktívan, az első tíz percben csak Ricciardo és Palmer futottak mért kört, másodpercekkel elmaradva pénteki idejüktől. Az első valamirevaló időt Vettel állította fel szűk negyedóra után, 1:14,533-mal. Hamarosan nyolc tizeddel lejjebb szorította, Ricciardo, Sainz és Hamilton közel egy másodperc távolságból követte, majd 17 perc elteltével érkezett Raikkönen három, Bottas pedig hat tizeddel lemaradva a második és harmadik helyre, ám a Mercedesek szuperlággyal próbálkoztak.

Érezhetően javult is a pálya és fel is tekerték a motorokat péntekhez képest, a Ferrari németje már 1:13,015-ös körrel jelentkezett és a szuperlágyas Ezüst Nyilak is bejöttek 1:14 alá. Hamilton és Bottas feltűnően sokáig nyüstölte a szuperlágy abroncsokat, míg a Ferrarik az első félórában csak ultralággyal voltak kint. Hamilton öt, Verstappen hét és fél tizedre közelítette meg Vettelt, Alonso pedig a kilencedik helyre ugrott előre az edzés felénél, a holland is szuperlágy gumit használt. Raikkönen bő 15 percig nem gurult ki a pályára ekkor.

Alonso egy másodpercre Vettel mögé a hatodik helyre jött fel, egyértelműen javul a McLaren-Honda nyers tempója, de a megbízhatóság továbbra is csapnivaló. Raikkönen újabb ultralágyas köre kiválóan sikerült, csak két ezreddel maradt el csapattársától, a második szektor után még vezetett a finn. Mindkét Ferrari tovább gyorsult, Kimi 1:12,8-at, Vettel pedig már 1:12,5-ös kört futott. Hamilton láthatóan az etapok elején a gumik felmelegítésével küzdött, többször elfékezte magát és csúszkált. Csak az utolsó húsz percben került elő az ultralágy a Mercedesnél, Bottas hét és fél tizedre közelítette meg a világbajnoki éllovast, Hamilton küzdött a leglágyabb keverékkel több körön át.

A negyedik próbálkozásra Hamilton is gyorsult, de fél másodpercre volt így is Vetteltől a harmadik helyen. Bő negyedórával a vége előtt Alonso tartotta nyolcadik helyét, Verstappen pedig még mindig szuperlágyas idejével is Ricciardo előtt volt az ötödik pozícióban, éppen egy másodpercen belül. Hamilton lassanként közelített, három és fél tizedre faragta a lemaradást. Alonso alatt végre megbízhatóan működött a McLaren, de a hosszú egyenesben bő 16-17 km/órával lassabb volt a végsebessége, mint a riválisoké.

A Ferrarik az élre törtek szombaton Kanadában


Verstappen csak az utolsó 10 percre rakta fel az ultralágyat, szűk hét tized hátránnyal maradt ötödik. A záró hat perc érdekesen indult, mindenki a pályán volt, kivéve az első négy helyezettet. Az eddig hátul tanyázó pilóták közül Ocon a legjobb tízbe, Hülkenberg a legjobb hatba ugrott előre. A Red Bull hollandja mindent beleadott és a negyedik helyre csúszkálta előre magát négy tizeden belülre. A két Mercedes még kijött egy menetre a legvégén, de a két Ferrari már nem, ezek szerint a Scuderia elégedett volt a beállításokkal. Az eredmény végül nem is változott, Vettel és Raikkönen zártak az élen Hamilton és Verstappen előtt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: