DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Vettel: Magamon kívül voltam az örömtől!

A német pilóta remek körrel hódította el másfél év után első pole-ját az F1-ben, így természetesen nagyon örül eredményének, de csapattársa, Kimi Raikkönen sem csalódott amiatt, hogy lemaradt az első helyről.

A 2008-as Francia Nagydíj óta nem zárt ilyen sikeres időmérőt a Ferrari: akkor Kimi Raikkönen és Felipe Massa révén első sort szerzett a Scuderia, s bár a finn ezúttal is képviseltette magát az első sorban, végül 59 ezredmásodperccel kikapott csapattársától. Sebastian Vettel a 2015-ös Szingapúri Nagydíjon állt utoljára az első rajtkockában, és ahogyan akkor, most is a Mercedes hosszú sorozatát törte meg.

„Jól kezdődött az időmérő, jól éreztem magam az autóban, a Q2-ben azonban kissé kiestem a ritmusból” – mondta Vettel az kvalifikáció után. „A Q3-as első köröm sem sikerült fényesen, így mindent egy lapra tettem fel a végén. Tudtam, hogy szoros lesz, de sikerült javítanom. Azt is tudtam, hogy én leszek az első, aki átmegy a célvonalon, ezért egyből kérdeztem a versenymérnökömet, hogy a többiek hol járnak és milyen időket mentek.

„Először Valtterit mondta, majd amikor tájékoztatott, hogy megvan, magamon kívül voltam az örömtől. Nagy hálával tartozom a csapatnak, remek autók készítettek számunkra. Még csak a munka egyik részét végeztük el, holnap jön a másik fele, de ez fontos lépés – biztos vagyok benne, hogy mindenki nagyon büszke és boldog.”



Amikor arról kérdezték a németet, hogy visszatért-e a Ferrari, mosolyogva így válaszolt: „Honnan? Ha megnézzünk az első három versenyt, egyáltalán nem kezdődött rosszul a szezon számunkra. Az időmérő edzéseken gyorsabb volt a Mercedes, de mit számít? Megvan a pole-pozíció, sikerült komolyan fejleszteni az autót erre a hétvégére. Biztos vagyok benne, hogy szoros futamunk lesz, de nagyon örülök, hogy itt vagyunk az első sorban.”

Kimi Raikkönen utoljára 2015-ben, Olaszországban indulhatott az első sorból, és nem sokat bánkódott az elvesztett pole-pozíció miatt. „Szívesebben lennék az élen, de ezen a hétvégén sokkal jobb érzés vezetni az autót, mint korábban” – kezdte nyilatkozatát a finn. „A kivezető körömön forgalomba kerültem, így nem sikerült felmelegítenem megfelelően az abroncsokat. Próbáltam visszahozni a kiesett időt, de az utolsó kanyarban besokalltam. Ennek ellenére elégedett vagyok, az első sor nagyszerű eredmény a csapatnak.”

A Mercedes finnje, Valtteri Bottas Bahrein után ismét legyőzte csapattársát, Lewis Hamiltont, mi több, majdnem fél másodpercet adott neki a Q3-ban. „Szerintem az eredményekből egyértelműen kitűnik, hogy a Ferrari ma gyorsabb volt nálunk. A végén közel voltunk hozzájuk, de ez nem volt elég. Az igazat megvallva egész hétvégén gyorsabbak voltak hozzánk képest, és sokkal többet tudtak kihozni az autójukból a szuperlágy abroncsokon. Tegnaphoz képest javulni tudtunk beállítások terén, de nem eleget. A csapat ettől függetlenül remekül dolgozott, hiszen ott vagyunk a második sorban – ráadásul a holnapi nap számít igazán.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: