DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
WTCR

Michelisz eredménytelen hétvégét zárt Kínában

Zandvoort után ismét sivár hétvégén van túl a Hyundai négy WTCR-es pilótája. A büntetősúlyok miatt a dél-koreai márka egész hétvégén mindössze két pontot zsebelt be, miközben szárnyalt az Audi.

A lesúlyozott Hyundaiok hátraszorulásával a mai WTCR-futamokon is szinte csak olyan pilóták kerültek az élmezőnybe, akiknek kevés közük van a bajnoki címhez. Fürdőztek a rivaldafényben az Audik, az első két sort ugyanis ők bérelték ki az időmérő edzésen, Gordon Sheddennel az élen. A top tízbe egyetlen dél-koreai márkájú autó sem fért be, Michelisz Norbi a huszonkettedik helyet szerezte meg, a legjobb Hyundaios a tizennegyedik helyre kvalifikáló Thed Björk lett. Szabó Zsolt a tizenkilencedik, Nagy Norbert a huszonharmadik helyről várta az első rajtot.

A piros lámpák elalvásával a fordított rajtrácson élről rajtoló Mehdi Bennani megőrizte pozícióját, mögötte azonban nem kímélték egymást a többiek: egy koccanás után a következő futamon pole-pozíciós Shedden pillanatokon belül a falban kötött ki, miközben Bennani mögé Aurélien Comte és Pepe Oriola zárkózott fel. A következő körökben a mezőnyben szinte mindenütt egymást pofozták a pilóták, aminek egy bajnokesélyes is áldozata lett: John Filippi borzasztóan elmérte az egyik féktávot, és az előtte haladó Yvan Mullert elkerülve a francia csapattársába, Thed Björkbe csapódott. A svéd futóműve végzetes ütést kapott, ám a biztonsági autót nem kellett beküldeni. 

bennani-wuhan-2018-wtcr



A helyzet rendeződésével több apróbb csaták is kialakultak, ám a mezőny innentől viszonylag nyugodtan fogyasztotta a köröket. Michelisz végig stabilan autózott, ám számára komoly kockázatvállalás nélkül ebben a futamban nem volt benne a pontszerzés.

Az utolsó körre a vezető hármas okozott még izgalmakat. Comte nem nyugodott bele második helyébe, ezért mindent egy lapra feltéve az utolsó kanyarokban megtámadta Bennanit, akit egy lökéssel keresztbe is állított a pályán. A marokkói ütközés nélkül megúszta az esetet, ráadásul Comte pillanatokon belül elkövetett hibáját kihasználva szinte azonnal visszavette a vezetést. A leintésből majdnem photo finish lett, a dobogósokat hat tizedmásodpercen belül intették le. A hyundaiosok közül mindössze Mullernek jutott egy kis öröm, a francia egy pontot zsebelt be.

A második futam végeredménye:
wtcr-wuhan-ered2

A főfutamra érve az időmérő győztesének kisebb izgalmai akadtak, autóját ugyanis az utolsó pillanatokig szerelték, ám Shedden végül fel tudott állni a kiérdemelt helyére. A britet a rajtot követően ma már másodszor lökték keresztbe, ám most összeszedte az Audiját, s megtartotta vezető helyét. A tömegbalesetet most nem úsztuk meg, a mezőny hátsó traktusában Rob Huff, Timo Scheider, Mato Homola, Comte és Szabó is áldozata lett a feltorlódásnak. Természetesen érkezett a biztonsági autó és a villás emelők is. Norbi és a márkatársai is megúszták a csetepatét, a magyar a tizenhetedik helyen állt ekkor.

rhuff-baleset-wuhan-emelo

Az újraindítást követően Shedden újabb pofont úszott meg: a mögötte autózó Denis Dupont mindenáron meg akarta őt előzni, ám az egyik jobbosba Dupont érthetetlen szögben érkezett, és a pálya szélét jelző gumibálát elsodorva nekiütközött a brit bajnoknak. Ismét jött a safety car, amit Muller autója egyáltalán nem értékelt: a Hyundai motorteréből füst szállt fel, így a 48-as autó kiállt a bokszba.

Nyolc kör maradt a zöld zászlók meglengetése után. A leintésig Esteban Guerrieri védekezése hozta a legtöbb izgalmat, az argentin leszakadt kipufogójú Hondájával tartotta a negyedik helyet.

dupon-bala-wuhan

Az Audiké volt ez a verseny, az első öt pozícióból négyet a német márka szerzett meg. Shedden kitartott az élen, őt Frederic Vervisch és Dupont követte a dobogón. A hyundaiosok közül csak Björk csípett el egy pontot, Norbi a tizennegyedik helyen zárt. Mögötte Nagy a tizenhatodik, Szabó a huszonegyedik lett.

 A harmadik futam végeredménye:
wtcr-wuhan-ered3

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: