DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
WTCR

WTCR-nap: Monteiro ülést kapott, Björk címet véd, Muller visszatér

Nagy híreket időzítettek péntekre a túraautózás élvonalában: négy topversenyző indulását is bejelentették. Eddig hét csapat és tíz versenyző ismert a 26 fős mezőnyből.

Szeptemberi barcelonai tesztbalesete óta Tiago Monteiro nem ült versenyautóban, azon jelek alapján pedig, amelyekre a nyilvánosságnak rálátása volt, felépülése sérüléséből nagyon lassan haladt. Ezért fontos hír, hogy a WTCC-ben 11-szeres futamgyőztes portugál 2018-ban a WTCR mezőnyében lesz, méghozzá egy Honda Civicet vezet a Boutsen Ginion Racing színeiben.

„Nagy örömömre szolgál, hogy a Honda Racing családjának tagja maradok egy újabb évre” – nyilatkozta Monteiro, aki balesetéig vezette a vb-pontversenyt. „Mióta 2012-ben először együtt dolgoztam a Hondával, évről évre erősebb lettem, az előző évben pedig remek helyzetben voltunk, hogy bajnoki címet nyerjünk, mielőtt megtörtént a balesetem. Az elmúlt hat hónap hihetetlenül nehéz volt, de köszönhetően a lenyűgöző támogatásnak jó úton vagyok afelé, hogy visszaszálljak egy versenyautóba. A Boutsen Ginion Racing erős csapat, amellyel már korábban versenyt nyertem a TCR-ben, így alig várjam, hogy vezessem a gépet, a szezon pedig elkezdődjön.”



Monteiróval együtt jelentették be, hogy Esteban Guerrieri is helyet kap a WTCR rajtrácsán. Az argentin épp a portugál ülését vette át a Honda gyári csapatánál, amellyel megnyerte a szezonzáró főfutamát. Változatlanul marad a japán márka kötelékében, ám nem Monteiro csapattársaként, hanem a Münnich Motorsport színeiben. A bejelentésekkel együtt kiderült, hogy a WTCC-s gyári csapatot működtető JAS Motorsport technikai segítséget szolgáltat majd a Boutsen és a Münnich csapatoknak.

Monteiro és Guerrieri maradása a Honda kötelékében azért is érdekes, mert azt jelzi, hogy a páros bízik abban, a Civic versenyképes lesz 2018 folyamán. Csapattársuk, Michelisz Norbert ellenben úgy vélte, kifizetődőbb váltani, sejtése szerint a Hyundai erősebb versenygéppel áll elő a Hondánál.

Ugyancsak pénteken közölték, hogy a 48 éves Yvan Muller megszakítja visszavonulását – melyet a 2017-es szezonzáró idején egyszer már felfüggesztett – és saját csapata, az Yvan Muller Racing versenyzője lesz. A másik autót is a túraautózás elismert képviselője kapja: Thed Björk személyében a WTCC utolsó világbajnoka a mezőnyben marad. Björk Volvóval kötött szerződésére alapozva a korábbi pletykák arról szóltak, hogy a bajnok nem védheti meg címét. Muller a Volvo tesztpilótája volt tavaly, ez is közrejátszhatott, hogy saját csapatába szerződtette Björköt.

Figyelemreméltó, hogy Mullerék is a Hyundai i30 mellett tették le voksukat – Michelisznek és Gabriele Tarquininek így komoly házon belüli fenyegetésre kell számítania, akkor sem lesznek egyszerű helyzetben, ha márkájuk biztosítja a legütőképesebb versenytechnikát. Érdemes lesz figyelni arra is, hogy Björk és Michelisz, akik különböző márkákkal vívtak a vb-címért 2017-ben, hogyan teljesítenek azonos feltételekkel.

A WTCR résztvevői közül egyelőre hét csapat és tíz versenyző szereplését erősítették meg. Eddig minden hivatalos hír megfelel annak a kiszivárgott nevezési listának, amelyen a teljes 26 fős névsor megtalálható – ez alapján Tassi Attila Guerrieri csapattársa lesz, Pastor Maldonado pedig bemutatkozik a túraautózásban.

 

A WTCR 2018-as mezőnyének megerősített résztvevői:

Boutsen Ginion Racing (Honda Civic Type R)
Tiago Monteiro

BRC Racing Team (Hyundai i30 N)
Michelisz Norbert
Gabriele Tarquini

Comtoyou Racing (Audi R3 LMS)
Denis Dupont
Aurelien Panis

Münnich Motorsport (Honda Civic Type R)
Esteban Guerrieri

Romeo Ferraris (Alfa Romeo Giulietta)

Sebastien Loeb Racing (Volkswagen Golf GTI)
Rob Huff
Mehdi Bennani

Yvan Muller Racing (Hyundai i30 N)
Yvan Muller
Thed Björk

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: