DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2023. december 1. péntek
WEC

Vettel a WEC-ben térhet vissza?

Sajtóhírek szerint a visszavonult négyszeres F1-es világbajnok konkrét ajánlatot kapott a privát Porschéket indító Jotától a 2024-es idényre.

Sebastian Vettel a 2022-es Formula-1-es évad végén akasztotta szögre a bukósisakját, azóta csak a Bajnokok Tornája gálaversenyen állt rajthoz. Hétvégén Suzukába látogatott a német a Zümmögő kanyar projektje okán, ahol elmondta, hogy ugyan nem bánta meg a búcsút, de azt is elismerte, hogy nehéz volt a pálya széléről követnie az F1-es Japán Nagydíj eseményeit.

f1-vettel-suzuka-2023_1Sajtóhírek szerint viszont a négyszeres világbajnok konkrét ajánlatot kaphatott a visszatérésre – még ha nem is az F1-ből. Az Auto Motor und Sport számolt be arról, hogy értesüléseik szerint az Endurance-világbajnokságon szereplő Jota kereste meg Vettelt azzal, hogy 2024-ben a WEC-ben – és így a Le Mans-i 24 óráson – indulhatna velük egy privát Porschével a Hypercar kategóriában.

Állítólag októberben egy tesztet is szervezhetnek Vettelnek egy LMP2-es géppel, és a Jota versenyzői, Antonio Felix da Costa és Will Stevens lenne jelen annak érdekében, hogy segítsék a német alkalmazkodását.

Az AMuS tudósítója neki is szegezte a kérdést Japánban a pilótának a pletykák kapcsán, akinek a szavai nem épp határozott cáfolatot mutatnak: „Egyelőre semmi sincs aláírva vagy eldöntve, de ott van a dolog a fejemben. Van még időm dönteni. Ha egy ponton arra a következtetésre jutok, hogy nem működnek a mindennapok versenyzés nélkül, akkor újra vezetni fogok” – fogalmazott Vettel.

wec-jota

Még nagyobb sztárparádé a WEC-ben?

Az AMuS értesülései szerint a Jota, amely jövőre már két privát Porsche 963-ast indítana a WEC-ben, Vettel mellett Robert Kubicával is felvette a kapcsolatot, feltett szándékuk ugyanis komoly sztárfelállást összerakni 2024-re. A lengyel ex-F1-es idén a Team WRT-t erősítő az LMP2-es géposztályban, ahol a bahreini évadzáró előtt karnyújtásnyira van tőlük a bajnoki cím.

Ha pedig mindez nem lenne elég, állítólag Jenson Button is teljes szezont futhat az Endurance-vb-n az idei NASCAR-projektben való Le Mans-i szerepvállalása után: a 2009-es világbajnokot ugyancsak a Jotával hozták szóba.

Emellett az elmúlt hetekben két, a Formula-1-ből kiszorult pilótáról is az a hír terjengett, hogy a WEC lehet számukra a következő állomás: Nyck de Vries a Toyota, Mick Schumacher az újonnan beszálló Alpine kötelékeiben köthet ki. Ráadásuként pedig ne menjünk el szó nélkül Valentino Rossi mellett, aki jövőre az LMGT3-as kategóriában versenyezhet egy BMW-vel, de ha jól szerepel, egy évvel később akár a bajor márka Hypercar-programjában is helyet kaphat.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: