DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
WEC

Megfuttatta a Porsche, de tarolt a Toyota

A táv kétharmadáig a Porsche vezetett Fujiban, mégis a hazaiak ünnepelhettek kettős győzelmet és a gyártók világbajnoki címét a WEC-ben.

A hétvégén Fujiban rendezték az Endurance-világbajnoki évad utolsó előtti, hatórás viadalát, amelynek a két Toyota vághatott neki az első sorból. A startnál azonban egyből az élre tört a Laurens Vanthoor, Kevin Estre, André Lotterer nevével fémjelzett #6-os Porsche, sőt a Toyotákat ideiglenesen az #50-es Ferrari is átlépte.

Ám míg a Ferrari tempója ezúttal nem volt túl erős, a Porsche autója sokáig tartotta a vezetést, pedig a harmadik-negyedik órában folyamatosan ott loholt a nyomában legalább az egyik Toyota. Aztán épp a táv kétharmadához érve Ryo Hirakawa egy szép előzéssel elment a Porsche mellett, amelyet aztán a testvérautó is lenyomott.

wec-fuji-start



Végül az ötödik órában a csapat utasítására a #7-es Toyota állt az élre, s végül a Kamui Kobayashi, Jose Maria Lopez, Mike Conway meg is nyerte a futamot, idei negyedik győzelmüket aratva. A Toyota ráadásul kettős győzelmet ünnepelhetett hazai pályán, a Sebastien Buemi, Brendon Hartley, Hirakawa egység pedig őrzi a világbajnoki vezetést is.

A #6-os Porschének így a dobogó alsó foka jutott, 47 másodperccel a győztes mögött futottak be. A két Ferrari kört is kapott a negyedik-ötödik helyen, ez az eredmény pedig azt is jelentette, hogy a Toyota már be is biztosította a gyártók között a vb-elsőséget.

wec-toyota-fuji

A hatodik helyen a Jota Porsche futott be, majd jött a két Peugeot, valamint a Proton Porsche, míg a Cadillac mindössze egy tizedik helyet tudott felmutatni: a negyedik órában az egyik kerekét is elhagyta az autó, amely után rengeteg időt veszített az egység.

 

LMP2

Bár az LMP2-es géposztályban a verseny nagy részében a United Autosports birtokolta az első két pozíciót, mégis a WRT ünnepelhetett kettős diadalt. A Robert Kubica, Louis Deletraz, Rui Andrade hármas győzött és ezzel közel kerültek a bajnoki címhez is – annak ellenére, hogy a hatórás futam elején a #41-es ütközésbe keveredett a #23-as autóval, amelyet emiatt meg is büntették.

wec-kubica-fuji

A második helyen a Robin Frijns, Habsburg Ferdinánd, Sean Gelael trió végzett, míg a pódiumot a Phil Hanson, Filipe Albuquerque, Frederick Lubin fémjelezte egység tette teljessé.

 

GTE

A GT-sek között kettős Ferrari-győzelem született, pedig a verseny egyes részein vezetett a női Iron Dames alakulat, valamint a bajnokságot már korábban megnyerő Corvette is – ők azonban végül a dobogóra sem fértek fel a kategóriában.

wec-gt-fuji

Az első hely a Davide Rigon, Francesco Castellacci, Thomas Flohr hármasé lett még úgy is, hogy a második órában Ben Keating nekik ütközött, ami miatt a Corvette 30 másodperces stop & go büntetésben részesült.

A WEC idénye novemberben zárul Bahreinben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: