DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
WEC

Fél év hiányzott Buttonék Le Mans-i sikeréhez

Gyermekbetegségekkel küzdve vágott bele az SMP Racing az idei 24 órásba, aminek meg is lett a böjtje. Egyik autójuk sem ért célba, Button szerint ehhez még fél év munkája hiányzott.

Csalódást keltő eredménnyel, összességében azonban mégis örömmel zárult Jenson Button Le Mans-i debütálása – 2009 Formula-1-es világbajnokának 24 órás viadala kis túlzással már a legelején véget ért, ám a brit összességében optimistán foglalta össze a múlt hétvége történéseit. Az autó nyers tempóját bátorítónak tartja, így az egy év múlva ugyanitt rajtoló 24 órás szezonzáróra ütőképesebb csomaggal érkezhet az alakulat.

wec-smp11-2



„Amikor ment, akkor jól ment az autó” – értékelt az SMP Racing pilótája. „Az etapjaimmal és a köridőimmel annak ellenére is elégedett vagyok, hogy a rajt után három órát töltöttünk a bokszban, aztán idő előtt ki kellett állnunk a versenyből. A projektünk korai szakaszában járunk, ezért Le Mans számunkra az ideálistól fél évvel korábban kezdődött. A pályán mutatott teljesítményünk mindenesetre biztató.”

Az SMP 11-es számú prototípusa már az első órában egy, a motortér mélyén rejlő szenzor hibáját produkálta, aminek cseréje a csapatnak több órányi munkájába került. Az elhúzódó szerelés miatt Buttonék közel ötven kör hátrányba kerültek az élmezőnyhöz képest, ám azt örömmel emelték ki, hogy a következő 18 órában, az autó végleges meghibásodásáig négy kört faragtak a legnagyobb riválisuk, a Rebellion előnyéből. 

lemans-smp-11

Tempó alapján egyébként az SMP mindkét autója biztos esélyesként pályázott a dobogó harmadik fokára, melyet a 17-es számú gép a futam hetedik órájáig birtokolt is. Ekkor azonban Matevosz Iszaakjan elhibázta az egyik tempós jobbost, és az autó hátuljával a gumifalnak csapódott. Végül tehát mindkét orosz autó kiesett, ám ez semmit nem vehetett el Button azon élményéből, hogy az alkonyat és a pirkadat mágikus időszakát is a pályán tölthette. „Csodálatos élmény volt, nagyon élveztem az első Le Mans-i versenyemet. Szerencsés lehettem, hogy napnyugtakor és napkeltekor is én vezethettem” – tette hozzá a brit, akire könnyen lehet, hogy a jövő évi fordulón szintén számíthatunk.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: