DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
WEC

A Nordschleife-körrekordra is fáj a Porsche foga

A Porsche átalakított LMP1-es autójával nemrég az F1-es körrekordnál is gyorsabb tudott lenni Belgiumban, most hasonlóra készülnek, és a legendás Nordschleife immár több mint harminc éves pályacsúcsát adnák át a múlnak.

Annak ellenére, hogy a Porschénál tavaly év végén úgy döntöttek, kiszállnak a hosszútávú világbajnokság, vagyis a WEC LMP1-es kategóriájának küzdelmeiből, a német gyár továbbra sem szakadt el teljesen az endurance-versenyzés csúcsától.

A Porsche még idén áprilisban küldött a pályára Spa-Francorchampsban egy olyan 919-est, amelynél a mérnökök szabad kezet kaptak a fejlesztéseket illetően, ezzel pedig, Neel Janival a volánnál végül meg is döntötték Lewis Hamilton F1-es autóval elért pályacsúcsát, méghozzá majdnem nyolc tizeddel, 1:42.553-ról 1:41.770-re faragva azt.

A németek célja most valami hasonló, méghozzá egy olyan pályán, amelyen időtlen idők óta, immár bőven több, mint harminc éve él a körrekord. A Nordschleife legjobb idejét, 6:11.13-mal még 1983-ban, az abban az évben megrendezett nürburgringi 1000 kilométeres versenyen futotta meg Stefan Bellof, érdekesség, hogy ugyancsak egy Porschét, egészen pontosan egy 956-ost vezetve.

porschetwitter



A rekorddöntésre ezúttal nem Jani, hanem a csapattárs Timo Bernhard készül, aki egyrészt helyismeretére (a német ötször nyerte már meg a nürburgringi 24 órást), másrészt a Michelin speciálisan erre az alkalomra készített gumijaira támaszkodhat.

A tesztek már zajlanak, és ha már a Porsche ott volt a pályán, kigurult a garázsból a jelenlegi rekord "tulajdonosa", a lassan negyvenéves Porsche 956 is.

Arról, hogy a rekorddöntésre mikor kerülhet sor, még nincs hivatalos információ, sőt, ha szigorúan vesszük, a Porsche egyelőre még azt sem árulta el, hogy tényleg erre készülnének, mindenesetre sokatmondó lehet az egyik általuk megosztott bejegyzés Twitteren a tegnap lezajlott teszt után, miszerint „Timo Bernhard imádja ezt a pályát. Ki tudja, talán még visszatér.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: