DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 3. péntek
WEC

Hivatalos: A Ford visszatér a Le Mans-i 24 órásra

Az amerikai gyártó néhány napja jelezte, pénteken nagy bejelentésre készül, és az Autosport már akkor kész tényként közölte, ami ma be is bizonyosodott: a Ford jövőre visszatér Le Mans-ba.

Az amerikai gyártó ezt egy hivatalos sajtótájékoztató keretében jelentette be pénteken, de jóval többről van szó egy egyversenyes projektnél, hiszen egy komplett GT-programról beszélhetünk, amely a teljes jövő évi WEC és USC szezont érinti.

Az autó, amellyel nekivágnak a projektnek, az utcai Ford GT 3,5 literes V6-os ikerturbó EcoBoost motorral felszerelt versenyváltozata lesz, a GTE kategória szabályai szerint megépítve. A programot a Chip Ganassi Racing futtatja, és az új autó első versenye a tervek szerint a jövő januári Daytonai 24 órás verseny lesz.



A Ford gumipartnerként a Michelint nevezte meg, pilótái kilétét viszont még homály fedi, habár a Ganassi egyik USC-ben szereplő versenyzője, Scott Pruett személyesen megjelent a sajtótájékoztatón, amiből talán lehet következtetni valamire.

„Visszatérünk” – mondta el az esemény kulcsszavát Bill Ford, a Ford Motor Company kizárólagos elnöke, majd nyomatékosította az információt: „Visszatérünk Le Mans-ba egy szuperautóval.”

Az amerikai gyártó Le Mans-i visszatérése egy jeles évfordulóhoz is köthető, hiszen a Ford 1966-ban hármas futamgyőzelmet szerzett a legendás francia hosszútávú versenyen, amely a márka első Le Mans-i sikere volt. 

A projekt koordinálásával megbízott Chip Ganassi csapatfőnök nem is csinált belőle titkot, hogy 2016-ban is győzni mennek Le Mans-ba. „Csapatom nyert már versenyeket és bajnokságokat, de Le Mans-ban még sohasem indultunk. A vadonatúj Ford GT-vel versenyezhetünk a világ legrangosabb sportautós megmérettetésén, egy legendás győzelem 50. évfordulóján – erre egy versenycsapat sem mondhatott volna nemet. Hogy kihívás lesz-e? Mindenképpen, de a Fordnál jobb partnerünk biztosan nem lehetne” – véli Ganassi.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: