DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Retro

Retro – Massa balesete és porig alázása

Aligha létezik élő ember számára elátkozottabb dátum a naptárban, mint ami Felipe Massának július 25-e. 2009-ben, illetve 2010-ben is éppen e napon történt vele egy-egy rémálomba illő eset.

2009. július 25-én rendezték az az évi F1-es Magyar Nagydíj időmérő edzését, amely kis híján tragédiába torkollt. A Q2-ben az akkor a Ferrarinál versenyző Felipe Massa éppen 6. helyén próbált meg tovább javítani egy újabb gyorskörrel, amikor egy Rubens Barrichello autójáról leszakadó rugó pont fejbe találta őt, ráadásul, a sisaknak is éppen a legsebezhetőbb pontján, a plexi illeszkedésénél.

A rugó pár centivel Massa bal szeme felett ütötte meg a brazil koponyáját, aki egy időre az eszméletét is elveszítette, a mentőcsapat pedig azonnal kórházba is szállította őt, majd néhány hónap múlva sikerült teljesen felépülnie. A hajmeresztő balesetről bővebben HGP rovatunk 2009-es évet taglaló részében olvashattok.  

Ami nem öl meg, megerősít – tartja a mondás, amely Massára is igaz. A brazil pilóta 2009-es balesete óta ugyan a mai napig nem tudott újra futamot nyerni az F1-ben, ám becsületére legyen mondva, hogy nem rajta múlott. 2010-ben ugyanis éppen balesetének egyéves fordulójának lett volna lehetősége rá, hogy a lehető legstílusosabb módon és végérvényesen lezárja magában az elmúlt 12 hónap viszontagságos történéseit, a balesetet, a kőkemény rehabilitációt és a visszatérésért vívott harcot stb., ám csapata, a Ferrari döntése megfosztotta őt ettől.

Nem tudjuk, a rugó ütött-e rajta nagyobbat 2009-ben, vagy az az üzenet egy évre rá, a Német Nagydíjon, amelyet versenymérnöke olvasott rá a fülére a csapatvezetés utasításának engedelmeskedve: „Fernando is faster than you.”

Nem kell komoly empatikus érzék ahhoz, hogy bele tudjuk élni magunkat a helyzetébe, és hogy mit érezhetett abban a pillanatban, amikor át kellett adnia az első helyet csapattársának, Fernando Alonsónak. Pont egy év telt el szörnyű balesete óta, amit Isten akaratából túlélt, majd kőkemény munkával felépült, és most itt robog egy győzelem felé egy F1-es autóval. Szinte álomszerű forgatókönyv, mintha csak a Jóisten írta volna.

De az ember közbeszólt. Felipe pedig jó fiú, mindig is az volt, őt ugye mindenre meg lehet kérni, most is egy rosszalló megjegyzés nélkül eleget tett a csapat kérésének, és elengedte maga mellett Alonsót. A spanyol nyert, Massa lett a második, a Ferrari pedig 100 ezer dolláros büntetést kapott a csapatutasításra vonatkozó szabályok megszegéséért. 

A Scuderia mentségére szóljon, hogy Fernando Alonso az év addig eltelt részét és annak egészét tekintve is messze felülmúlta csapattársa teljesítményét, és a szezon utolsó versenyére még a világbajnokság éllovasaként, valamint a vb-cím fő várományosaként utazott el. Abban a pillanatban, amikor a Ferrari rászólt Massára, hogy „Fernando gyorsabb nálad”, ez egy észérvek mentén nagyon is indokolt döntésnek tűnt. Csak épp az érzelmi szempontokat hagyták figyelmen kívül, és azt, mit jelentett volna a brazilnak ez a győzelem. És mit jelentett az, amit helyette kapott… „Megértetted az üzenetet?” Szerintünk megértette.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: