DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
Rali

Tanak a hazai pályáján győzte le Rovanperát

Hiába ment nagyot szombaton és vasárnap a vb-éllovas toyotás, a Hyundai versenyzője nyerte a Finn Ralit – igaz, a hazai pilóta így is 94 pontra növelte előnyét az összetettben.

A Finn Ralival folytatódott a hétvégén a Rali-világbajnokság 2022-es idénye. Kalle Rovanpera nyilvánvalóan hazai győzelemmel szerette volna tovább folytatni idei domináns produkcióját, ám ezúttal be kellett érnie a második hellyel, Ott Tanak ugyanis karrierje egyik legerősebb teljesítményt nyújtva gyűjtötte be idei második győzelmét.

tanak-finnrali-dppi



Tanak a második szakasztól kezdve az élen állt, több mért etapot is behúzott, és bár szombaton az esős körülmények között Rovanpera felzárkózott mögé a második pozícióba, vasárnap visszaverte a vb-éllovas támadásait. A Hyundai versenyzője ezzel harmadik Finn Rali-sikerét jegyezte 2018 és 2019 után, ráadásul ezzel összetettben is feljött másodiknak – igaz, a lemaradása 94 egység a Power Stage-en a bónuszpontokat begyűjtő Rovanpera mögött.

A dobogó alsó fokát annak ellenére kaparintotta meg Esapekka Lappi, hogy az utolsó előtti szakaszon balesetezett és több bukfencet is bemutatott a Toyotájával. Elfyn Evans tempója ezúttal hiányzott, így negyedikként ért célba, de így is megelőzte a vb-tabellán a harmadik helyre visszacsúszó Thierry Neuville-t. Az M-Sport vezérpilótája, Craig Breen a szombati napig az élmenőkkel diktált egy tempót, akkor azonban a vizes pályán hibázott, eltalált egy füves töltést, amitől sérült az autója hátulja. A Rally1-es kategória egyetlen kiesését egyébként Oliver Solberg könyvelte el Finnországban, aki már rögtön a pénteki nyitószakasz legelső kanyarjában balesetet szenvedett.

A WRC2-ben egyébként hazai siker született Teemu Suninen révén. A világbajnokság két hét múlva folytatódik az Ypres Ralival Belgiumban.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: