Steward
Vaszilykó Péter
DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak Pilóták Csapatok
2020. október 23. péntek
Rali

MOL Racing Team: Ismét közbeszólt a vírus

Hiába várták a MOL Racing Team versenyzői a Liepaja Ralit, a COVID-19 járvány újra felülírta a terveket. A Lettországban érvényes előírások és a szervező járványügyi intézkedései miatt gyakorlatilag lehetetlenné vált, hogy elinduljanak az ERC idei második futamán.

Július utolsó napján hozták meg az utolsó intézkedéseket a Liepaja Rali szervezői. Ezek közül a legfontosabb, hogy a lett kormány a legfrissebb járványügyi statisztikák alapján különféle zónákba sorolta az országokat. A listán a vörös zónába került Csehország, Ausztriát pedig a sárga zónába tartozó országok közé sorolták, így a BRR csapat osztrák és cseh tagjaira is a szigorított intézkedések vonatkoznak. Két versenyzőnk, Herczig Norbert és Ferencz Ramón, valamint a magyar csapattagok is csak a veszélyeztetett országokon keresztül tudták volna megközelíteni a helyszínt, így nekik sem lett volna egyszerűbb dolguk.

039b693f9c24d886eb2327d6defb865a_resizeA csapattagokra a Lettországba beutazás után két hét karantén várt volna, amihez már július végén, az intézkedések nyilvánosságra hozatala előtt el kellett volna utazniuk. A másik megoldás szerint utazás előtt elvégzett három napnál nem régebbi negatív COVID tesztre lett volna szükséges, majd az országba érkezést követő 24 óra múlva újabb tesztet kellett volna végezni. A harmadik tesztre az ott tartózkodás 5. és 7. napja között kell sort keríteni, a tesztek eredményét pedig a szállodában kell megvárni. Sajnos a második megoldás is logisztikailag kivitelezhetetlen, hiszen a verseny előtti teszt, a pályabejárás, és a gépátvétel is része a versenynek, így fájó szívvel le kellett mondanunk a Liepaja Ralin indulásról. Sok más csapat is hasonló döntést hozott, többek között az ERC élmezőnye sem lesz ott a versenyen.

„Nagyon sajnálom, hogy ilyen döntést kellett hoznunk, de nem volt más megoldás. Megértem és elfogadom a szigorú járványügyi előírásokat, de ez esetben úgy gondolom, túlságosan szigorúak ezek az intézkedések. A szervezők nem tehettek mást, az országukban érvényes előírásokat nekik is be kell tartaniuk, és ez most sajnos minket érintett hátrányosan. Sportemberként pedig azért vagyok különösen csalódott, mert nagyon készültünk erre a hévégére. Tavaly mentünk itt először, ez meg is látszott az eredményen, de már akkor is azt mondtam a futam után, hogy legszívesebben egy hét múlva megint elindulnék, mert már a célban láttam azokat a területeket, ahol gyorsulni tudtunk volna. Sajnos most újabb egy évet kell várnunk, hogy ott versenyezhessünk” – mondta Herczig Norbert.

A Liepaja Ralit tehát csonka mezőnnyel, az olasz futamnál jóval szigorúbb biztonsági intézkedések között tartják. Nem lesz nyitóceremónia és ünnepélyes díjkiosztó sem, korlátozzák a nézőszámot, és több tucatnyi extra óvintézkedést hoztak a teljes versenyhétvégére vonatkozóan.

A MOL Racing Team következő versenye az Azori-szigetek Rali lesz szeptember közepén, ahová ismerősként térnek vissza, harmadik alkalommal állnak majd rajthoz a murvás pályákon.

A Rali Európa-bajnokság 2020-as versenynaptára:

június 26-28.: Rally Poland, murva

július 24-26.: Rally di Roma Capitale, aszfalt

augusztus 14-15.: Rally Liepaja, murva

szeptember 17-19.: Azores Rallye, murva

október 16-18.: Ciprus Rally, murva

november 6-8.: Rally Hungary, aszfalt

november 26-28.: Rally Islas Canarias, aszfalt

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal:
Olvastad már?