DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Rali

Azonnal kiszáll a Citroen a WRC-ből, az ok: Ogier

A hatszoros világbajnok elhagyja a csapat kötelékét, amely válaszul – élversenyző hiányában – lehúzza a rolót. A szaksajtó tényként kezeli, hogy Ogier a Toyotánál folytatja.

Szerdán bejelentette távozását a ralivilágbajnokságról a Citroen, annak ellenére, hogy a márka két szerződtetett versenyzővel is rendelkezett 2020-ra: Sebastien Ogier-vel és Esapekka Lappival. Az istállóhoz idén visszatérő – pontversenyben harmadik helyet szerző – Ogier azonban elhagyja a csapatot, amely topversenyző nélkül értelmetlennek érzi a folytatást a WRC-ben.

A Citroen közleménye nyíltan leszögezi, hogy a francia klasszis távozása miatt szünteti meg a gyári csapatot. A márka vezérigazgatója, Linda Jackson így fogalmazott: „A döntésünk, hogy kiszállunk a WRC-ből már 2019 végén, Sebastien Ogier lépését követi, aki elhagyja a Citroen Racinget. Természetesen nem szerettük volna ezt a helyzetet, de nem tudjuk a 2020-as szezont Sebastien nélkül elképzelni.”



A Citroen az évezred legsikeresebb gyártója egy másik Sebastien, Loeb kilenc bajnoki címének köszönhetően. A franciák egy-egy évre 2005-ben és 2016-ban is kiszálltak, de mindig azzal a szándékkal, hogy a következő szezonra új autóval készüljenek fel. A mostani biztosan hosszabb távollét lesz, mivel a Citroen már korábban eldöntötte, nem vesz részt a WRC-ben, mikor 2022-től hibrid szabályrendszer lép életbe.

Hivatalos bejelentés nem történt, de Ogier a Toyotához tart, a Hyundaihoz igazoló 2019-es világbajnok, Ott Tanak helyére. Az Autosport szerint szerződtetését hétfőn jelentik be egy teljesen új pilótahármas tagjaként Elfyn Evans és Kalle Rovanpera mellett.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: