DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 17. szerda
Rali

Magyar páros nyerte a Rally Hungaryt

A rali Európa-bajnokság eseménytelennek cseppet sem nevezhető nyíregyházi szezonzárója az utolsó szakaszon vett fordulatot: mindkét bajnokesélyes defektet kapott, Turán Frigyes pedig győzött.

Míg a nyíregyházi ERC-szezonzáró szombati napját defektek sokasága tette kaotikussá, addig vasárnap az eső teremtett rendkívül nehéz körülményeket. A nap első gyorsaságiján csúszott a rajtoltatás az időjárás miatt, az utolsó szakaszt pedig törölték: így összesen 13 gyors alapján hirdettek végeredményt, beleértve a vasárnap kora délutáni belvárosi pályát Nyíregyházán.

Ilyen körülmények között az utolsó szakaszig Alekszej Lukjanuk uralta a futam második napját is, az orosz megtett minden tőle telhetőt a bajnoki cím érdekében, de hátrányból indult. Vetélytársa, Chris Ingram egy defekt miatt visszacsúszott a másodikról a harmadik helyre, de ez az eredmény is elegendő lett volna számára a bajnoki címhez. A dráma a 13. szakaszon következett: számos élmenő defektet kapott, beleértve előbb Ingramet, majd Lukjanukot is.



A hazai táborból a nap során Turán Frigyes és Bagaméri László állt a legelőkelőbb helyen: a páros Ingram első defektje után a második helyre zárkózott fel a Skoda Fabiával. Mikor Turán célba ért az utóbbi szakaszon, olyan lassúnak érezte a tempót, hogy úgy vélekedett, a második helyet is elveszítette. Nem így történt, Ingram és Lukjanuk defektje után ők örökölték az első helyet: magyar páros nyerte a Rally Hungaryt!

Lukjanuk a második helyre csúszott vissza, a 12. szakasz után még csak ötödik Callum Devine felkapaszkodott a dobogóra, Ingram pedig negyedik lett. Miután egész nap utóbbi pilótának állt a zászló, pillanatokig úgy nézett ki, hogy az Európa-bajnoki címet Lukjanuk nyeri, de a dupla csavarból végül a brit került ki győztesen. Chris Ingram és Ross Whittock lett a 2019-es Európa-bajnok, nyert rali nélkül megszerezve az éves elsőséget.

Az ötödik helyen az Eb állandó szereplője, Herczig Norbert végzett, aki beállította idei legjobb eredményét, és Turánhoz hasonlóan egy szakaszgyőzelmet is szerzett. Velenczei Ádám hatodik helyen végzett, a magyar bajnokság értékelésében ő lett a második Turán mögött, az utolsó dobogós helyet az abszolút 10. pozícióban végző Lovász Pál szerezte meg.

A hétvége leggyorsabb magyar pilótája azonban kétségtelenül a 2019-es hazai bajnok, Vincze Ferenc volt, aki szombati technikai hibája után vasárnap visszaállt, megnyerte a nap első szakaszát, aztán törött kormányösszekötővel ismét kiesett. Sokatmondó Vincze sebessége kapcsán, hogy a hét szakaszt megnyerő Lukjanuk mellett csak ő tudott egynél több gyorsaságin nyerni, annak ellenére, hogy csekély időt töltött versenyben.

A nap kiesői közé tartozott még a szombati negyedik Filip Mares és ifj. Érdi Tibor, aki Vinczéhez hasonlóan mindkét nap kiesett. A harmadik bajnokesélyes, Lukasz Habaj már az első nap feladta a küzdelmet, akárcsak Hadik András a magyar élmezőnyből.

A Rally Hungary eredménye: 

  Pilóta / Navigátor Autó Idő/hátrány
1 Turán Frigyes / Bagaméri L. Škoda Fabia R5 02:11:28.0
2 Lukyanuk Alexey / Arnautov Alexey Citroën C3 R5 33.7
3 Devine Callum / Hoy Brian Hyundai i20 R5 1:25.9
4 Ingram Chris / Whittock Ross Škoda Fabia R5 Evo 1:48.5
5 Herczig Norbert / Ferencz Ramón Volkswagen Polo Gti R5 3:12.3
6 Velenczei Á. / Zsiros Gábor Citroën C3 R5 4:28.4
7 von Thurn und Taxis A. / Ettel Bernhard Škoda Fabia R5 Evo 6:04.3
8 Johnston Sean / Kihurani Alex Citroën C3 R5 6:55.0
9 Cais Erik / Žáková J. Ford Fiesta R2T 13:22.5
10 Lovász Pál / Kurti Tamás Škoda Fabia R5 13:38.0
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: