DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Rali

Lukjanuk vezet, defektparádé a Rally Hungaryn

Kiesett az idei és a tavalyi magyar bajnok, bajba került Herczig Norbert, kiesett egy idei Eb-futamgyőztes és szinte mindenki küzd a defektekkel - ez történt szombaton a nyíregyházi ERC-futamon.

Igazi káoszt hozott a magyar és az Európa-bajnoki Rally Hungary első versenynapja, hiszen a sáros, csúszós pályák egyrészt hatalmas különbségeket eredményeztek, másrészt szinte mindenki kapott defektet, csak az volt a kérdés, hogy ki mikor kapja és hogy mennyit kell vele megtennie. Ezen úszott el Vincze Ferenc és Herczig Norbert hétvégéje is: előbbi szakaszt nyert és az első kör végén egy kisebb defekt ellenére a magyar mezőnyt rommá verve az ERC-értékelés második helyén állt, ám a délutáni kör első pályáján három percet veszített egy újabb defekttel, Herczig pedig három defektet is szerzett, onnantól nem volt miről beszélni.

A magyar élmezőnyből Bútor Róbert technikai hiba miatt a két kör között kiállt, a nagyon gyorsan autózó Turán Frigyesék átvették a vezetést Hadik Andrásék előtt, ám a nap utolsó szakaszán Hadikék is búcsúztak - rengetegen kiestek (a külön említettek mellett Érdiék, Olléék, Bodolaiék, stb.) és szinte senki sem tudott baj nélkül végigmenni. Talán Turán volt a legszerencsésebb, ő nem kapott defektet és mivel az utolsó szakaszon például az első öt autóból négy is lapos kerékkel, vagy felnin érkezett meg a célba, ez nagyon sokat ért - a magyar pilóta itt feljött az abszolút harmadik helyre.

A futamot az egy defektet kapó, de azt csak egy-két kilométerig "hordó" Eb-címvédő, Alexej Lukjanuk vezeti a tabellán éllovas, így túlságosan nem siető Chris Ingram előtt, Turán a harmadik, míg mögötte a cseh Filip Mares következik. A magyar értékelésben Turán előnye óriási, több mint három perccel vezet Velenczei Ádám előtt, a mezőnyben pedig a bajnok Vinczével már szintén nem kell számolni, a defektek után ugyanis alatta is megállt a Skoda...

Ha Lukjanuk nem hibázik és nem kap defektet (...), akkor az ő győzelme nem forog veszélyben, a második-negyedik helyért gyűri egymást Ingram, Turán és Mares, itt pedig az a helyzet, hogy Ingram a második és a harmadik hellyel is bajnok, csak akkor nem az, ha Lukjanuk győz, ő pedig leszorul a dobogóról. Herczig Norbert a hetedik helyről szeretne felzárkózni holnap, de reálisan nézve egy, maximum két helyet jöhet előre önerőből. Egyébként az ERC-sztárok közül is van nagy búcsúzó, a bajnoki címre esélyes, a pontverseny második helyezettjeként érkező Lukasz Habaj sincs már versenyben.

A mezőnyre vasárnap további hét szakasz vár, ebből egy a látványos nyíregyházi városi pálya.

Az eredmények ezen a linken megtekinthetők!

 

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: