DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Rali

Bottas nagy kalandja: hétvégén raliautóba ül

Egy aktív WRC-pilóta is segíti a felkészülését, világbajnok navigátor ül majd mellette, a teszteken viszont azért akadtak problémái - többször is szükség volt a lapátra, hogy kiássák az autót a hóból...

A hétvégén több korábbi finn (és persze nem finn9 F1-es pilótához hasonlóan Valtteri Bottas is megízleli a rali világát, a Mercedes versenyzője hazájában, az Arctic Lapland Ralin ülhet be egy Ford Fiesta WRC ülésébe. Bottas a felkészülést egy jóval "barátibb", N csoportos Mitsubishivel kezdte meg, hogy egyáltalán kicsit szokja a ralizást, majd átült abba a Fordba, amivel tavaly Sebastian Ogier világbajnoki címet szerzett.

"Nagyjából két évvel ezelőtt kezdett el foglalkoztatni a gondolat, hogy jó tapasztalat lenne raliautóba ülni" - mondta Bottas a finn YLE kérdésére. "Tavaly eldöntöttem, hogy a következő télen meg fogom csinálni, aztán elkezdtük összerakni a csapatot. Nagy köszönet jár mindenkinek, aki benne van ebben a projektben és aki támogatja. Természetesen ez egy szórakozás lesz alapvetően, de remélhetőleg az eredmény is rendben lesz."

bottaswrc



Bottasnak az a Timo Rautiainen fogja diktálni az itinert, aki Marcus Grönholmmal 2000-ben és 2002-ben is világbajnoki címet szerzett a raliban, a verseny pedig egyáltalán nem lesz egyszerű: ez a finn bajnokság legkeményebb viadala, bő kétszáz versenykilométerrel a két nap folyamán, hosszú szakaszokkal, amelyek egy részét sötétben kell teljesíteni. Mindezt természetesen a hófalak között, szöges gumikon, ami még a profi raliversenyzők körében sem megy tökéletesen mindenkinek.

"A teszt során belecsapódtunk néhányszor a hóba, de szerencsére túlságosan azért nem. Minden teszten követtem el hibákat és szükség volt a lapátra, de semmi komoly, nem mentem neki a fának, vagy ilyesmi. Okosan fogunk menni, sok tapasztalt pilóta indul majd, akik jól ismerik a versenyt, sőt, némelyek a pályákat is kívülről tudják. Számomra minden szakasz, minden kanyar új, ahogy a körülmények is, hiszen a tapadás és az út folyamatosan változik."

"Nyugodtan fogunk kezdeni, olyan sebességgel, ami jónak tűnik számomra és csak akkor fogunk gyorsítani, ha úgy érzem, hogy készen állok rá. Természetesen teljes erőbedobással fogunk menni, de számításba vesszük a tapasztalatomat és a képességeimet is" - tette hozzá Bottas.

A finn munkáját egyébként az M-Sport WRC-csapatának pilótája, Teemu Suninen is segíti. "Folyamatosan beszélünk telefonon arról, hogy mire számíthat, hogy mivel lehet gondja és hogy hogyan oldja meg ezeket a problémákat. Egy ilyen autót havon, a szöges gumikon vezetni nehéz lehet, mert az agya folyamatosan azt fogja mondani, hogy a hó és a jég csúszik, de jó körülmények között mégis nagyon komoly lesz a tapadás. Nem lesz ez számára könnyű, nulla tapasztalata van, de azért mégis ő a világ egyik legjobb pilótája. Remélem, hogy élvezi" - mondta Suninen.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: