DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Rali

WRC: Meeke az élen, Ogier az árokban

Árokba csúszott, ezzel pontszerzési reményeit elvesztette a címvédő Sebastien Ogier a Finn Rali első napján - Kris Meeke az élen, egy R5-ös a legjobb tíz között.

Rendkívül izgalmasan alakult a Finn Rali első versenynapja, hiszen a csütörtöki rövid szuperspeciál után tizenegy gyorsasági szakaszt teljesített a mezőny pénteken. Az első helyért a fordos Ott Tanak, valamint a citroenes Kris Meeke csapott össze, de Jari-Matti Latvala is tartotta a tempójukat a Volkswagennel, amíg a negyedik gyorsaságin beszedett lassú defektje miatt közel húsz másodperces hátrányba nem került. A következő szakaszon aztán Tanak is kiszállt a meccsből, miután eltört a Fiesta WRC felfüggesztése - bár tovább tudott menni, majdnem egy percet hagyott ott.

Ogierárok



A 10. szakaszon következett a legnagyobb dráma: a címvédő és addig a harmadik helyen autózó Sebastien Ogier becsúszott az árokba és mire kiszedték a nézők, bő 16 perces hátrányba került, amellyel az 56. helyig esett vissza - ezzel gyakorlatilag csak a vasárnapi Power Stage-pontokra lehet esélye. Ugyanezen a pályán Tanak is kapott egy defektet, így hiába nyert előtte két szakaszt is, még hátrébb csúszott.

Az első nap végén így Meeke és a Citroen áll az élen, de csapattársa, Craig Breen is jól használta ki kedvező rajtpozícióját és meglepetésre az ötödik pozíciót foglalja el. Latvala lőtávolon belül van Meeke-hez képest a második helyen és saját bevallása szerint nem tudja pontosan, hogy mennyit kockáztathat a gyártók versenye miatt Ogier bukása után, a harmadik helyért ellenben óriási a harc Neuville és Mikkelsen között. Az R5-ös mezőny eleje hatalmas tempót diktál, közülük is kiemelkedik Esamekka Lappi, aki összesen hét WRC-t megelőzve, kategóriáját magabiztosan vezetve az abszolút 10. helyen áll.

A Finn Rali állása az első nap után:

1

Kris Meeke

Citroen DS3 WRC

1:13:22,2

2

Jari-Matti Latvala

Volkswagen Polo R WRC

+18,1

3

Thierry Neuville

Hyundai i20 WRC '16

+44,3

4

Andreas Mikkelsen

Volkswagen Polo R WRC

+45,4

5

Craig Breen

Citroen DS3 WRC

+53,8

6

Hayden Paddon

Hyundai i20 WRC '16

+58,2

7

Mads Ostberg

Ford Fiesta RS WRC

+1:02,9

8

Ott Tanak

Ford Fiesta RS WRC

+1:14,4

9

Eric Camilli

Ford Fiesta RS WRC

+1:22,6

10

Esamekka Lappi

Skoda Fabia R5

+2:01,8

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: