DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Nyereményjáték

Mit szabad és mit tilos kitenni lomtalanításkor?

Mindenki számára ismerős az az évente párszor előforduló látvány, amikor az utcák megtelnek különböző kacatokkal, lomokkal és szeméttel. Azonban fontos tudni, hogy nem lehet mindenfajta szemetet ilyenkor sem kihelyezni az utcára. A Fővárosi Közterület-fenntartó honlapján pontosan lehet tájékozódni, hogy mit lehet kihelyezni lomtalanítás során, illetve arról is, hogy mikor és hol lesz aktuálisan lomtalanítás.

Amiket ki lehet rakni lomtalanításkor

Lomtalanítás során azokat a nagydarabos hulladékokat gyűjtik össze és szállítják el, amelyeket a hétköznapok során a kukákba méretüknél fogva nem lehetett kidobni. De itt is vannak kivételek, ilyenek például:

  • a háztartásban naponta keletkező kommunális hulladék

  • szelektíven gyűjthető kommunális hulladék (pl. papír, műanyag, fém)

  • építési és bontási törmelék (pl. csempe)

  • sitt, föld, hamu, gumiabroncs

  • síküveg, zöldhulladék, textil

  • ipari vagy szolgáltatási tevékenységből származó hulladék

  • elektromos és elektronikai hulladék

Ezeken felül pedig szigorúan tilos a veszélyes hulladékok kihelyezése ilyenkor is. Veszélyes hulladékok leadására hulladékudvarok állnak rendelkezésre az egész év során. Ezekben a hulladékudvarokban alkalmanként maximum 150 kg, évente pedig maximum 1200 kilogrammig adható le hulladék.



 

Mi legyen a többivel?

Egy matracot, szőnyeget, esetleg egy ágykeretet ki lehet rakni a lomtalanításkor, de mi lesz az építkezés vagy felújítás során keletkezett nagy mennyiségű hulladékkal? Ezeket sajnos nem lehet kihelyezni lomtalanítás során és méretéből, valamint súlyából adódóan nagyon nehéz lenne egy hulladékudvarba elszállítani. Arról nem is beszélve, hogy nagyon könnyű lenne átlépni az egyszeri 150 kilogrammot, de az évi 1200 kilogrammot is egy építkezés során termelődött sittel.

Ilyen esetekben jelent kitűnő megoldást jelent a konténer rendelés, amely során házhoz szállítanak egy konténert, amelybe bele lehet pakolni a sittet, amit el is szállítanak. 



 



 

Konténeres sittszállítás

A konténer rendelése során is figyelembe kell venni, hogy veszélyes hulladékot ebbe sem szabad rakni. Ellenben a lomtalanítással, nem csak egy nap áll rendelkezésre a pakolásra, sok esetben lehetőség van arra is, hogy felár nélkül maradjon a konténer egy hétig is, így kényelmesen tele lehet pakolni. Sőt, a veszélyes hulladékon kívül a sittet vegyesen is a konténerbe lehet helyezni, ezt az elszállítás után a hulladékkezelő telephelyeken szokták szétválogatni.

A nagydarabos hulladékok esetén jó megoldás a lomtalanítás, illetve a veszélyes hulladékok esetében a huladékudvarok. Ezek közül egyik sem nyújt megoldást az építkezés során keletkező nagy mennyiségű sitt elszállítására, de a konténeres sittszállítás egyszerűen orvoslja ezt a problémát.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: