DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Nyereményjáték

Miért szedj omega-3 tartalmú étrend-kiegészítőket?

Az omega-3 zsírsavakat tartalmazó étrend-kiegészítő kapszulák népszerűsége annak ellenére sem csökkent, hogy a legújabb kutatások szerint hatékonysága a szív védelmében mégsem olyan jelentős, mint azt eddig hitték.

Egyéb jótékony hatásai ugyanis indokolttá teszik a fogyasztását. Az omega-3 zsírsavak nélkülözhetetlen esszenciális zsírsavak, amelyeket táplálékokkal kell bejuttatni a szervezetbe, mivel előállításukra az nem képes. Összegyűjtöttük a velük kapcsolatos hasznos tudnivalókat, ismerd meg azokat te is!



 

A zsírok jelentősége a táplálkozásban

A zsírok nélkülözhetetlen tápanyagok, megvan a szerepük, jelentőségük a táplálkozásban, ugyanis ezek egy része fedezi a szervezet energiaszükségletét, más részéből tartalékot képez a zsírszövetekben, ezzel mintegy szigetelőanyagot hoz létre a csontok, szövetek körül, és véd a kihűléstől. Egyes vitaminok (A, D, E és K) csak zsírban oldódnak, és a zsírszövet részt vesz a hormonok termelésében is. A BodySelect Premium Supplements vitaminjai erősítik az immunrendszert, és csökkenthetik különböző betegségek kialakulását. 

A táplálékkal magunkhoz vett zsiradékok mennyisége, fajtája és arányai hatással vannak egészségi állapotunkra. A zsírok kétszer annyi energiát, és kb. 60%-kal kevesebb kalóriát tartalmaznak, mint a szénhidrátok.



 

Zsírok fajtái

A forrás alapján megkülönböztetünk állati, növényi, valamint transz-zsírsavakat, bár ez utóbbiak nagy részét növényi zsiradékokból állítják elő iparilag, és negatív hatásaiknak köszönhetően károsak a szervezetre. 

Típusuk szerint telített és telítetlen zsírsavakról beszélhetünk, aszerint, hogy milyen az egészségre gyakorolt hatásuk. A telített és a telítetlen, ezen belül az omega-3 és az omega-6 zsírsavak ideális aránya 1:3-1:5. A telített zsírok arányát lehetőleg csökkenteni kell az étrendben.



 



 

Mi az omega-3 zsírsav?

Az omega-3 zsírsavak többszörösen telítetlen zsírok, egy részük esszenciális, amelyet a szervezet nem képes előállítani, ezért ételekkel kell bevinni. Pozitív hatásaik sokrétűek:

  • gyulladáscsökkentő tulajdonsággal rendelkeznek,

  • energiával látják el a szervezetet,

  • optimalizálják a vérnyomást,

  • segítik az idegrendszer működését,

  • részt vesznek a véralvadás folyamatában.



 

Az omega-3 zsírsavak formái

A legismertebb formái a tengeri hal és alga eredetű eikozapentaénsav (EPA) és dokozahexaénsav (DHA), valamint az alfa-linolénsav (ALA), amely nagy mennyiségben a lenmagban és a dióban található meg, és amelyből a szervezet a hasznos formátumú EPA és DHA zsírsavakat kis mennyiségben előállítja.

Az omega-3 hiánya kedvezőtlen tüneteket okoz - mint amilyen a megemelkedett koleszterinszint, az emésztési rendellenességek, az autoimmun betegségek, az ízületi gyulladások, a csökkent koncentráció, a depresszió, a szorongás - , így érdemes minél több omega-3-ban gazdag, természetes forrású élelmiszert fogyasztani. 

Az omega-3 zsírsavak szükséges mennyisége eltérő attól függően, hogy egészségmegőrzésre vagy valamilyen betegség mellett, kiegészítésként szedjük.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: