Egyéb jótékony hatásai ugyanis indokolttá teszik a fogyasztását. Az omega-3 zsírsavak nélkülözhetetlen esszenciális zsírsavak, amelyeket táplálékokkal kell bejuttatni a szervezetbe, mivel előállításukra az nem képes. Összegyűjtöttük a velük kapcsolatos hasznos tudnivalókat, ismerd meg azokat te is!
A zsírok jelentősége a táplálkozásban
A zsírok nélkülözhetetlen tápanyagok, megvan a szerepük, jelentőségük a táplálkozásban, ugyanis ezek egy része fedezi a szervezet energiaszükségletét, más részéből tartalékot képez a zsírszövetekben, ezzel mintegy szigetelőanyagot hoz létre a csontok, szövetek körül, és véd a kihűléstől. Egyes vitaminok (A, D, E és K) csak zsírban oldódnak, és a zsírszövet részt vesz a hormonok termelésében is. A BodySelect Premium Supplements vitaminjai erősítik az immunrendszert, és csökkenthetik különböző betegségek kialakulását.
A táplálékkal magunkhoz vett zsiradékok mennyisége, fajtája és arányai hatással vannak egészségi állapotunkra. A zsírok kétszer annyi energiát, és kb. 60%-kal kevesebb kalóriát tartalmaznak, mint a szénhidrátok.
Zsírok fajtái
A forrás alapján megkülönböztetünk állati, növényi, valamint transz-zsírsavakat, bár ez utóbbiak nagy részét növényi zsiradékokból állítják elő iparilag, és negatív hatásaiknak köszönhetően károsak a szervezetre.
Típusuk szerint telített és telítetlen zsírsavakról beszélhetünk, aszerint, hogy milyen az egészségre gyakorolt hatásuk. A telített és a telítetlen, ezen belül az omega-3 és az omega-6 zsírsavak ideális aránya 1:3-1:5. A telített zsírok arányát lehetőleg csökkenteni kell az étrendben.
Mi az omega-3 zsírsav?
Az omega-3 zsírsavak többszörösen telítetlen zsírok, egy részük esszenciális, amelyet a szervezet nem képes előállítani, ezért ételekkel kell bevinni. Pozitív hatásaik sokrétűek:
-
gyulladáscsökkentő tulajdonsággal rendelkeznek,
-
energiával látják el a szervezetet,
-
optimalizálják a vérnyomást,
-
segítik az idegrendszer működését,
-
részt vesznek a véralvadás folyamatában.
Az omega-3 zsírsavak formái
A legismertebb formái a tengeri hal és alga eredetű eikozapentaénsav (EPA) és dokozahexaénsav (DHA), valamint az alfa-linolénsav (ALA), amely nagy mennyiségben a lenmagban és a dióban található meg, és amelyből a szervezet a hasznos formátumú EPA és DHA zsírsavakat kis mennyiségben előállítja.
Az omega-3 hiánya kedvezőtlen tüneteket okoz - mint amilyen a megemelkedett koleszterinszint, az emésztési rendellenességek, az autoimmun betegségek, az ízületi gyulladások, a csökkent koncentráció, a depresszió, a szorongás - , így érdemes minél több omega-3-ban gazdag, természetes forrású élelmiszert fogyasztani.
Az omega-3 zsírsavak szükséges mennyisége eltérő attól függően, hogy egészségmegőrzésre vagy valamilyen betegség mellett, kiegészítésként szedjük.