DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Nyereményjáték

Miért fontos a rendszeres féreghajtás?

Házi kedvenceink féregtelenítése éppúgy hozzátartozik a felelősségteljes gondozáshoz, mint a táplálásuk. Mint minden másban, itt is a megelőzésre kell helyezni a hangsúlyt. Az alábbiakban ezt a kérdéskört járjuk be, kitérünk a férgesség tüneteire, illetve a preventív kezelések fontosságára is.

Féregfertőzés tünetei, ismertetőjegyei

Minden esetben állatorvosi konzultáció szükséges a féregtelenítéssel kapcsolatban, bizonytalanság esetén a Grandopet.hu állatorvos válaszol szekciójában is kérhető tanács, mely által könnyebb eligazodni ebben a témában. Féregtelenítés alatt konkrétan a bélparaziták kiirtását értjük, emellett külön kell kezelni a szívférgesség témakörét.

Megelőző kezelések hiányában könnyen kialakulhat férgesség, melynek tünetei igen változatosak. Intő jel, ha nyákos bélsárra leszünk figyelmesek, illetve ha gyakori vakarózást tapasztalunk. A hasmenés is gyanúra ad okot, ugyanakkor elég szembetűnő jelzés, ha farkasétvágy mellett fogyni kezd állatunk. 

Időnként parazitákat találhatunk a székletben, akár a hányadékban is. Az orsóférgek például szürkésfehérek, cérnaszerűek, de hasonlíthatnak a spagettire. A fonalféreg ezzel szemben lapos, szalagszerű alakú, míg a galandféreg uborkamagra emlékeztethet, gyakran láncszerűen összekapcsolódott formáról felismerhető.



 

Melyek a féregtelenítés tudnivalói? 

Általánosságban elmondható, hogy negyedévenkénti kezelés javasolt, azonban a kölyökállatok esetében speciális, ettől gyakoribb kezelés ajánlott. Célszerű az állatorvosi látogatások során, az oltások mellett a féreghajtást is elvégeztetni. A szakember által meghatározott tervet tartani.

Növeli a fertőződés esélyét, ha a kedvenc a kertben tartózkodik. Amennyiben megtörténik a baj, az állatorvos a féreg típusának megfelelő kezelést ír elő, amely nagyrészt tabletta vagy folyadék. Amellett, hogy állatainkra nézve veszélyes, felelősséggel tartozunk önmagunk és embertársaink iránt is, hiszen emberre is átterjedhet. Kedvenceink esetében is nagyon súlyos szövődmények léphetnek fel, akár bélelzáródás, láz, életveszélyes állapot. Különösen a kölykök, a gyenge immunrendszerű állatkák és az idősebb házi kedvencek veszélyeztetettek.



 



 

Hogyan előzhető meg a fertőződés? 

A bélférgesség szerencsére könnyedén megelőzhető. A szélesspektrumú féreghajtó készítményeken túl külső paraziták elleni termékeket is alkalmazunk kell, amelyek kullancs, szúnyog és bolha elleni védelmet biztosítanak. A bolha terjeszthet galandférgességet is!

 

Minden állatot féregteleníteni kell, akár kinti, akár bent lakik, hiszen könnyen behurcolhatunk lárvákat, petéket a cipőnkkel is! Az alomjuk esetében döntő fontosságú a rendszeres takarítás, ahogyan a közvetlen környezetükben is. Érdemes időnként átvizsgálni állatainkat. A széklet figyelése szintén javasolt. A legfontosabb pedig a féreghajtó készítmény rendszeres alkalmazása, emellett a külső élősködők elleni termékek, valamint a szívférgesség elkerülésére való tabletta.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: