DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Nyereményjáték

Mi az és mire jó a felhőalapú tárhely?

Manapság már nem nagyon van olyan ember, aki ne hallott volna a felhőalapú tárhelyekről. Persze azzal már nem biztos, hogy mindenki tisztában van, mit is jelent és mire használható ez a szolgáltatás.

Ebben a cikkben megpróbáljuk tisztázni, hogy milyen előnyei vannak és miért éri meg ezt választani!



 

Mi az a felhő?

A fogalom már hosszú ideje jelen van az internet világában, így senki számára nem ismeretlen. Persze az informatikai szakemberek teljes mértékben tisztában vannak azzal, hogy mit is jelent pontosan, milyen előnyei vannak, azonban egy átlagembernek nem biztos, hogy tiszta a dolog. Azoknak, akik napi szinten nem mozognak ebben a világban, egy része csak azt tudja, hogy itt képeket és dokumentumokat lehet tárolni. 

A felhő alapjáraton nem más, mint az internetes, illetve a zárt hálózaton történő adattárolás. Legyen szó tehát fotókról, zenékről, Excel-táblázatokról, amiket nem a saját eszközünkön szeretnénk tárolni, megoldást jelenthet a felhő, ahol biztonságba helyezhetjük azokat. Abban az esetben, amikor az interneten keresztül nyitjuk meg a Google Word-öt, akkor bizony a felhőben kerül raktározásra az anyag. Sok esetben még a telefon címlistája sem feltétlenül a mobilon található meg, hanem a felhőben kapnak helyet hosszabb távra. 



 



 

A felhő előnyei

Ha például az USAnotebook külső memóriája nem lenne elegendő, esetleg olyan dolgokra van szükségünk, amit munkába, egy kávézóba is magunkkal tudunk vinni, akkor bizony sokkal jobb megoldást nyújt a felhő. Ez persze korlátozottan áll rendelkezésre, míg egy külső memória sokkal nagyobb teret biztosít a dolgaink számára. Azonban például külső helyszín esetében nem kell magunkkal cipelni semmilyen plusz eszközt, egyszerűen csak be kell lépni a felhőbe, ahonnan bármit azonnal elérhetünk. 

Előnyei között van még, hogy nem vagyunk helyhez kötve, így az egyes képeket, dokumentumokat telefonról, gépről, tabletről egyaránt megnézhetjük. Nem kell hozzá semmilyen adatátvitel. Emellett nem lesz szükség többé CD-re, DVD-re, pendrive-ra, illetve egyéb külső HDD-re, hiszen a felhőben minden adat azonnal elérhető.



 

Milyen szolgáltatások léteznek?

Talán a legismertebb a Google Drive, de nem ez az egyetlen, ahol fájlokat tarthatunk. Manapság már számos olyan szolgáltatás létezik, amely ezzel foglalkozik, erre szakosodott. Az adatok tárolására napjainkban már több száz GB plusz területet kaphatunk, például a Dropboxnak, az Apple iCloudnak, illetve a Microsoft OneDrive-nak köszönhetően. Viszont mivel ennyi cég foglalkozik vele, így szinte lehetetlen kiválasztani a megfelelőt. Android esetében az Apple változata kilőve, de fordítva még lehetőség van igénybe venni a Google tárhelyét. Így akár iPhone-ról is elérhetjük a korábban a Drive-ba helyezett képeket.

Érdemes tehát átgondolni, hogy melyiket tudjuk használni minden eszközön, és annak alapján kiválasztani a szolgáltatót.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: